focar de pestă porcină la retiș – peste 400 de porci dintr-o fermă au fost uciși

Un focar de pestă porcină africană a fost identificat în localitatea Retiș, comuna Brădeni, din județul Sibiu. Peste 400 de porci crescuți într-o fermă au fost uciși, iar alți 172 au murit din cauza bolii.

Potrivit directorului DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean, porcii, din rasa mangalița, erau crescuți într-o fermă din localitatea Retiș. La finalul lunii august, animalele au început să moară. În total, 172 de porci au fost răpuși de boală. Autoritățile au intervenit și s-a aplicat un plan de măsuri.

„Am fost informați în data de 24 august că există animale moarte la o fermă din localitatea Retiș, comuna Brădeni. Este vorba despre porci domestici mangalița. S-au recoltat probe, au fost trimise la rabolator și au ieșit pozitive. (…) Au fost luate toate măsurile privind preîntâmpinarea răspândirii bolii și uciderea a 412 de capete porcine. Totodată, comisia de evaluare s-a întâlnit în vederea despăgubirii pagubelor”, spune Șerban Țichindelean, director DSVSA Sibiu.

Astfel, în urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană, în localitatea Retiș, în cursul zilei de miercuri, 02.09.2020 a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Sibiu. „În cadrul ședinței a fost aprobat prin decizie comună, cu județele Mureș și Brașov, Programul de măsuri pentru combaterea focarului de Pestă Porcină Africană din localitatea Retiș, comuna Brădeni. Întrucât zona de supraveghere și protecție din jurul focarului (de 13 km) cuprinde și localități din județele Mureș și Brașov, măsurile dispuse se implementează sub supravegherea DSVSA Sibiu, DSVSA Mureș și DSVSA Brașov”, informează Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu