candidatul pro românia la primăria cisnădie, cornel vintilă: „cisnădioara, localitate componentă a orașului cisnădie, neglijată de administrația locală”

Un oraș în care viziunea de dezvoltare nu se fundamentează pe principiile și orientările pe care Uniunea Europeană le promovează în cadrul politicilor și strategiilor sale, nu urmărește o dezvoltare economică bazată pe cunoaștere, inovație și competitivitate, nu va progresa în sensul creării unei localități curate și ecologice care să ofere un mediu plăcut și sănătos pentru generațiile prezente și viitoare bazate pe o evoluție durabilă.

Localitatea Cisnădioara constituie componenta primordială a orașului Cisnădie, în care funcționează instituții de cult, centre în domeniul asistenței sociale și unde zonele înconjurătoare oferă o gamă largă de obiective turistice de o importanță deosebită.

Ținând cont de peisajul natural ce îl oferă zona montană, este inadmisibil ca o administrație locală să nu valorifice potențialul imens de care beneficiază așezarea, nici până în prezent populația nefiind racordată la rețelele de apă potabilă și canalizare.

Problemele pe acest segment și nemulțumirile locuitorilor au fost aduse în atenția edilului orașului cu diverse ocazii însă au rămas la stadiul de promisiune, prioritară fiind, printre altele, montarea celor patru limitatoare de viteză, pe o distanță de circa 500 de metri, într-o zonă care nu impunea sub nicio formă o astfel de măsură, nefiind treceri de pietoni ori pericole de comitere a accidentelor de circulație rutieră.

Dintre multitudinea de probleme identificate în zona Cisnădioara, cele referitoare la lipsa apei potabile, inexistența unui sistem de canalizare, salubrizarea făcută în mod necorespunzător, drumurile vicinale neasfaltate, lipsa unei piețe agroalimentare necesare pentru comercializarea produselor obținute în gospodării, nesusținerea locuitorilor pentru obținerea declarațiilor necesare primirii subvențiilor de la APIA, lipsa consultanței necesare accesării fondurilor destinate tinerilor fermieri prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, inexistența audiențelor în teritoriu necesare pentru consultarea populației și rezolvarea punctuală a problemelor cu care se confruntă, lipsa inițierii proiectelor privind accesarea fondurilor europene atât de necesare pentru rezolvarea unor probleme, în beneficiul oamenilor ori nerezolvarea problemelor legate de fondul funciar, sunt doar o parte din obiectivele pe care le propun administrației locale în mandatul viitor.

Pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare, este imperios necesar să atragem fonduri europene și guvernamentale, la care să se adauge contribuția locală în vederea rezolvării acestei probleme, în cadrul unor programe ce se vor derula în perioada 2020-2024, responsabilitatea pentru înfiinţarea de reţele de apă/canalizare, revenind exclusiv autorităţilor locale.

Extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, asigurarea colectării și epurării apelor uzate va contribui semnificativ la dezvoltarea economico-socială a zonei Cisnădioara, la asigurarea unui nivel îmbunătățit de confort pentru populație în regim continuu.

Pe lângă acestea, domeniul principal de activitate al operatorilor economici din Cisnădioara ar trebui să fie turismul însă lipsa canalizării în zonă nu permite dezvoltarea de activități comerciale pentru locuitorii acestora, fapt ce conduce la un nivel de viață scăzut, lipsa puterii financiare, imposibilitatea efectuarii de investiții în proprietățile în care locuiesc și crearea unei imaginii de zonă săracă și neîngrijită.

Viziunea personală referitoare la acest domeniu de dezvoltare constă în transformarea Cisnădioarei într-o destinație turistică de calitate pe baza patrimoniului său natural și cultural care să corespundă standardelor Uniunii Europene și realizarea unei dezvoltări durabile, din punct de vedere al mediului, al sectorului turistic într-un ritm de dezvoltare superior altor destinații turistice din România.

Crearea unui turism durabil în Cisnădioara, presupune dezvoltarea tuturor formelor de turism practicabile, dar și a managementului și marketingului turistic care să țină cont de integritatea naturală, socială și economică a mediului, cu asigurarea exploatării resurselor naturale și culturale și pentru generațiile ce vor urma.

Prioritatea administrației locale în viitorul mandat ar trebui să fie aceea de a valorifica potențialul turistic local și de a dezvolta industria turistică și de servicii, având ca bază moștenirea culturală și istorică bogată, potențialul extraordinar al cadrului natural, obiceiurile și valorile, prin crearea unor noi posibilități de petrecere a timpului liber.

Toți actorii din turism (administrația locală, asociații de turism, etc.) trebuie implicați în activitatea turistică, în procesul de îmbunătățire, promovare, diversificare și creare a produsului turistic, personal propunându-mi să realizez o serie de proiecte investiționale în domeniul turismului în zona Cisnădioara, ținând cont de oportunitatea atestării orașului Cisnădie ca stațiune turistică de interes local.

Dezvoltarea turismului ecologic, realizarea/crearea de drumuri turistice strategice, dezvoltarea pachetelor turistice: circuite, ecoturism, sporturi montane etc., crearea/reabilitarea și extinderea traseelor montane, sunt doar o parte din oportunitățile ce le oferă zona și care trebuie exploatate cu celeritate.

Așadar, un primar este puternic numai dacă are lângă el o echipă puternică (nu una de yesmeni, așa cum a avut actualul primar), formată din oameni cu caracter, buni profesioniști, care știu exact exact ceea ce trebuie să facă în Consiliul Local, așa cum cisnădienii așteaptă.

Cu tot respectul,
Cornel Vintilă
PRO România.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Despre Cartierul Arhitectilor din Cisnadie-nimic? Consiliul Local Cisnadie, avea obligatia sa urmareasca respectarea documentatiilor de urbanism aprobate ,PUG si PUZ, pentru a nu se ajunge la cosmarul urbanistic care afecteaza profund calitatea vietii miilor de locuitorii. Aveti cunostinta de faptul ca ati votat PUG/2015 inainte cu o luna de zile de a se emite avizul de mediu, si in perioada in care decizia de emitere a avizului de mediu putea fi contestata in intanta?Aveti cunostinta de faptul ca ati aprobat PUZ-uri derogatorii pe spatiile verzi si terenurile pentru scoala si gradinita?Aveti cunostinta ca un PUZ nu se poate modifica prin PUD.Despre copiii din cartier care sunt treziti la ora 6 pentru a ajunge la gradinita si la scoala , ce parere aveti? De cate ori au pasit consilierii locali pe strazile neasfaltate din cartier?
    Mesajul este valabil pentru toti fostii consilieri locali, actuali candidati,care au ignorat constant problemele locuitorilor din acest cartier.