Pandemia de COVID-19 ne-a arătat, dincolo de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga lume, cât de nepregătiți am fost noi, românii, din multe puncte de vedere și cât de ignorate au fost, de-a lungul anilor, domenii de activitate extrem de importante. Și tot noul coronavirus ne-a demonstrat că este nevoie de reinventare, adaptabilitate la societatea și timpurile în care trăim. În România este nevoie de tehnologizare, de digitalizare, mai ales în instituțiile publice de stat.
„Mediul privat din țară și, implicit, din Sibiu, a adoptat de câțiva ani sistemul <<work from home>>. Flexibilitatea și posibilitatea de a lucra de acasă, din confortul propriei locuințe, i-au atras din ce în ce mai mult atât pe angajatori, cât și pe angajați. Iar în contextul coronacrizei, a fost cea mai bună soluție. Multora le-a permis să își păstreze locurile de muncă și, cel mai important, și mai mulți au fost protejați de virus. Acest tip de activitate nu ar fi fost însă posibil fără investiții în tehnologizare. Din păcate, această deschidere către digitalizare o vedem puțin spre deloc în administrația publică din România.”, declară Tiberiu Șerbăneci, candidat PRO România la Consiliul Județean Sibiu.
Șerbăneci este de părere că, acolo unde domeniul de activitate permite, în special în sectorul administrației publice, ar trebui să se pună accent pe digitalizare.
„Nu știm când se va sfârși coronacriza sau dacă ne vom mai confrunta sau nu cu astfel de situații neplăcute. Însă trebuie să știm să ne adaptăm, așa cum au făcut și alții. Este nevoie de trecerea la e-administrație, astfel încât angajații de la stat să își desfășoare activitatea în regim electronic pe cât posibil. Chiar dacă multe instituții oferă posibilitatea unor plăți online, așa cum se întâmplă și în Sibiu, poate mai pregnant decât în alte județe, nu este suficient. Putem să avem și ne trebuie o e-administrație mult mai performantă. Bineînțeles că interacțiunea umană este foarte importantă. Însă, oare, nu este mai important să fim cu toții în siguranță, și de-o parte, și de alta a unui ghișeu? Mai mult, odată implementat acest sistem, cozile interminabile și timpul pierdut pentru rezolvarea unor probleme minore vor putea lua sfârșit”, adaugă Tiberiu Șerbăneci.
Candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu apreciază că este nevoie și de existența unei platforme inteligente, care să permită mobilitatea angajaților, astfel încât aceștia să poată lucra din diferite locații.
„Dincolo de prejudecățile care au apărut din cauza sistemului politic, angajații din administrația publică locală sunt, în mare parte, oameni foarte bine pregătiți și instruiți. Iar <<work from home>> cu siguranță nu va fi o provocare pentru majoritatea salariaților statului. Cel mai probabil, în anumite cazuri va fi nevoie și de studiu suplimentar, însă am încrederea că aptitudinile pe care oamenii le-au dobândit îi vor ajuta să îndeplinească cu succes un alt fel de serviciu. Important este să facem primul pas spre schimbare. Iar dacă aceasta nu vine de la nivel central, știu că suficiente administrații au capacitatea de a face acest lucru singure. Avem nevoie de o abordare modernă în administrație, iar acum este momentul să dăm dovadă de curaj și asumare pentru a schimba lucrurile în bine”, încheie candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu.
Pe lângă siguranță în contextul crizei create de noul coronavirus, digitalizarea administrațiilor înseamnă, pe termen mediu și lung, eficiență și o reducere substanțială a cheltuielilor. Iar pentru cetățeni, săturați să aștepte și ore întregi o semnătură, cu siguranță va fi un gest de normalitate de care pot da dovadă autoritățile.