De la 1 septembrie intră în vigoare creșterea cu 14% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă că aproximativ cinci milioane de pensionari vor primi mai mulți bani, scrie digi24.ro
Cu această majorare de 14%, punctul de pensie ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, însemnând o creștere cu 177 de lei.
Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Florin Cîțu declara la sfârșitul lunii iunie că susține majorarea pensiilor cu 10% de la 1 septembrie, pentru a rămâne bani și pentru investiții. Luna trecută, Florin Cîțu a explicat că scenariul pentru creșterea pensiilor pleacă de la Ministerul Finanțelor, care propune o majorare cu 10 la sută, dar s-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare, pentru că finalmente este o decizie politică.
Pensiile ar fi trebuit să crească cu 40 la sută de la 1 septembrie, potrivit unei legi adoptate în guvernarea PSD, dar criza economică determinată de pandemie a făcut imposibilă această creștere, ce ar fi fost oricum dificil de realizat, potrivit specialiștilor, chiar și în condiții de normalitate.