Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului

Nivelul ridicat de poluare și lupta cu coronavirusul, dușmanul invizibil care a provocat o criză sanitară planetară, ne obligă să ne întoarcem încet – încet la origini. Preocuparea pentru natură este tot mai frecventă și de asemenea utilizarea materialelor naturale și regenerabile, cum este lemnul. Un sibian a înțeles asta înaintea tuturor și a făcut o adevărată pasiune din îngrijirea lemnului și din tratarea lui cu substanțe non – agresive și care îi prelungesc cât mai mult durata de viață. Deja de ani buni, se implică în proiecte de anvergură care presupun renovarea și salvarea unor monumente istorice din lemn, care altfel ar fi dispărut înainte de vreme. Este vorba despre biserici, case memoriale sau cetăți antice, aflate în stare avansată de degradare.

Din pasiune pentru lemn

Sibianul Ilie Moga și-a transformat pasiunea pentru lemn în afacere. Așa a luat naștere firma Deposib Expert, unic distribuitor tratamente lemn Bochemit în România. Soluțiile pentru protejarea și întreținerea lemnului sunt importate din Cehia și fac parte din portofoliul Bochemie, o companie cu o vechime în domeniul său de activitate de peste 100 de ani.

Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului

Inițiativa salvării monumentelor istorice, aparține Asociației „Ambulanța pentru Monumente”, o organizaţie neguvernamentală implicată, cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, în reabilitarea mai multor monumente istorice din România, aflate în stare avansată de degradare. Alături de voluntarii asociației se află şi firma Deposib Expert, care i-a susținut până acum în toate proiectele unde a fost nevoie de tratamente lemn.

Cetatea dacică de la Costești, salvată printr-o intervenție de urgență

De curând, alături de prințul Charles, un sponsor important al acestui proiect, Deposib Expert a contribuit la punerea în siguranţă a celor două „palate” ale cetăţii antice Costeşti –  un sit UNESCO din Munţii Orăştiei.

„Acţiunea de la Costeşti constă în punerea în siguranţă a obiectivului UNESCO Cetatea dacică de la Costești-Cetățuie, comuna Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara. Proiectul, realizat de către Institutul Naţional al Patrimoniului și implementat de către Asociația Monumentum, constă în demontarea protecției metalice vechi prin care plouă de câțiva ani și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. De asemenea, sunt repoziționate lespezile de piatră căzute sau vandalizate sub supravegherea arheologică a cadrelor universitare ale UBB. Pentru că autorităţile şi instituţiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne oferă sprijin cu partea logistică„, precizează arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum și coordonatorul proiectului „Ambulanța pentru Monumente”.

Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului

Dorința de a salva monumente valoroase, dar și interzicerea folosirii unor substanțe foarte agresive și toxice, a crescut interesul pentru metode și materiale cât mai puțin invazive pentru lemn.

Acesta este al doisprezecelea proiect în care ne implicăm alături de asociația „Ambulanța pentru Monumente”. Este vorba despre monumente care oglindesc o parte din istoria noastră, a poporului român și pe care e important să le salvăm. Le-am oferit restauratorilor produsele Bochemit pentru tratarea structurii de susținere din lemn care protejează cetatea dacică de la Costești. Deposib Expert acordă o șansă reală mediului înconjurător și sustenabilității. Generațiile viitoare ne vor mulțumi pentru contribuția activă la menținerea unei planete curate”, crede Ilie Moga, managerul Deposib Expert.

Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului Contribuția unui sibian la protejarea unei cetăți dacice - Prinţul Charles printre susținătorii salvarii monumentului

Toate monumentele renovate până acum cu ajutorul produselor Bochemit au fost un real succes. Ilie Moga spune că reușitele s-au bazat pe mai mulți factori esențiali.

Secretul reușitelor noastre nu este chiar un secret, este multă muncă și implicare. Te simți împlinit să vezi că iese ceva frumos din mâna ta, că ai parteneri și clienți mulțumiți și că poți lucra cu cele mai bune produse și tratamente pentru lemn care există pe piață la ora actuală. Lemnul este un material viu, interesant și provocator și am dezvoltat treptat pasiunea de a lucra cu lemnul într-o afacere care salvează monumente vechi și extrem de valoroase și care poate face minuni pentru tot felul de construcții din lemn”, mai spune Ilie Moga, managerul Deposib Expert.

Istoria poporului român, dusă mai departe cu soluțiile potrivite pentru tratarea lemnului

Rezistența îndelungată a construcțiilor din lemn este cea mai bună dovadă de sustenabilitate, aceste monumente putând fi transmise din generație în generație, copiilor, nepoților și strănepoților noștri.

Produsele Bochemit protejează lemnul împotriva dăunătorilor naturali: ciuperci(fungi), insecte lemn (cari, cărăbuși lemn, etc.), mucegai, mușchi, licheni și împotriva focului (ignifugare), cât și a factorilor de mediu UV, ploi, îngheț – dezgheț, etc.

Calitatea produselor BOCHEMIT este garantată prin certificatul NTR / NWPC, una dintre cele mai dificile certificări din Europa, acordat de Consiliul Nordic de Conservare a Lemnului. Pentru mai multe detalii despre produse click aici!

video
play-sharp-fill

Ultima oră