Miile de elevi și studenți admiși la Sibiu pentru sesiunea din această toamnă așteaptă cu îngrijorare evoluția pandemiei și implicit deciziile universităților cu privire la soluțiile pentru începerea anului școlar.
Nu a mai rămas mult timp până la începerea anului universitar, iar studenții admiși la Sibiu sunt încă într-o mare dilemă. Decizia privind scenariile pentru începerea noului an academic încă nu a fost luată de toate instituțiile de învățământ superior din Sibiu.
Scenariu hibrid la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”
În condițiile generate de virusul SARS-CoV-2, procesul educațional și de instruire din cadrul Academiei Forțelor Terestre va fi unul de tip hibrid. Pregătirea universitară se va desfășura pe principiul alternaței, față în față cu online, după un grafic care va fi discutat și aprobat de senatul universitar al instituției. Instrucția se va desfășura cu respectarea distanțării fizice și evitarea lucrului pe ateliere cu material de instrucție comun. De asemenea, la fiecare punct de instrucție vor fi asigurate materiale de dezinfecție. De asemenea, în cadrul instituției, fiecare grupă de studiu are la dispoziție o sală de clasă proprie. Totodată, AFT dispune de săli și laboratoare de specialitate și opt amfiteatre în care activitățile nu se vor face cu mai mult de două grupe de studenți în același timp, purtarea măștii fiind una obligatorie.
Despre cazare și măsuri suplimentare de protecție
Studenții instituției vor fi organizați în spațiile de cazare respectându-se măsurile de distanțare fizică. Numărul cadeților cazați în aceeași cameră este redus la jumătate față de capacitatea normală a acesteia. La prezentarea stundenților în Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu se realizează traiajul epidemiologic de către echipa medicală a instituției, la punctul de acces în instituție. Pe parcursul desfășurării activităților de învățământ în academie, studenții nu beneficiază de permisie/învoire. Intrarea și ieșirea din pavilioane se va executa pe trasee diferite, marcate corespunzător. Servitul mesei se execută în două serii, în fiecare dimineață realizându-se, la intrarea în sala de mese, triaajul epidemilogic al studenților.
Cum se vor desfăşura cursurile la ULBS
Momentan, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu situaţia este incertă. Reprezentanţii universității au anunțat că o decizie în acest sens va fi luată abia la jumătatea lunii septembrie. Studenții admiși la Sibiu nu doar că nu știu încă cum se vor desfășura cursurile în viitorul an universitar, dar nici cum anume se va face cazarea în căminele universităților sau dacă va mai fi necesar să-și caute chirii.