tiberiu șerbăneci, candidat la consiliul județean sibiu: sănătatea și educația copiilor noștri trebuie să fie prioritățile autorităților!

„Sănătatea și educația copiilor noștri trebuie să fie prioritățile autorităților. Este nevoie de măsuri sigure și concrete la începerea anului școlar.” – este afirmația lui Tiberiu Șerbăneci, candidat din partea PRO România la Consiliul Județean Sibiu. Iar asta în condițiile în care tot mai mulți părinți din județ sunt îngrijorați cu privire la reluarea cursurilor din 14 septembrie 2020.

„Situația din unitățile de învățământ sibiene, fie că vorbim despre grădinițe, școli generale sau licee, este destul de problematică, chiar și acum, când copiii mai au aproximativ 2 săptămâni și ar trebui să se întoarcă în bănci. Însă cum ar putea fi respectate măsurile de distanțare și toate regulile sanitare impuse de Ministerul Educației? Greu de spus! În Sibiu, sunt școli în care activitatea ar trebui să se desfășoare chiar și în 3 schimburi, iar asta înseamnă mai mai multe săli de clasă și mai multe cadre didactice care să se ocupe de elevi. Poate Ministerul să gestioneze o astfel de situație? Și mai greu de spus!”, spune Tiberiu Șerbăneci.
Candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu mai afirmă că, dacă autoritățile, atât cele din Ministerul Educației, cât și cele din Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, nu găsesc soluții și resurse financiare necesare pentru siguranța copiilor, reînceperea cursurilor este sub semnul incertitudinii.
„Sunt părinte iar sănătatea copilului meu este cea mai importantă. Și sunt convins că la fel gândesc și simt toți părinții care încă se întreabă ce se va întâmpla cu copiii lor din 14 septembrie. Mulți își fac griji, mulți caută măști de protecție pentru cei mici, iar în această perioadă se găsesc foarte greu. Însă și mai mulți nu privesc cu ochi buni aceste schimburi în care ar urma să meargă copiii la școală. În condițiile date, cred că o soluție ar fi ca, acolo unde nu sunt condiții și, bineînțeles, acolo unde tehnologia permite, cursurile să se desfășoare online, cu o programă adaptată special. Oficial, până în acest moment, o singură unitate de învățământ din județ și-a propus să țină cursuri online în cazul unui scenariu galben. Și, totodată, autoritățile trebuie să se implice pentru a le asigura atât cadrelor didactice, cât și copiilor, resursele necesare. În plus, trebuie să ne gândim la generațiile cele mai fragede. Aici discutăm despre copiii care frecventează creșele și grădinițele. Cum pot cadrele didactice avizate să controleze situația în contextul de față, dacă ne raportăm la această categorie de vârstă? Bineînțeles, aici ar trebui suplimentat numărul de personal didactic pentru a controla și a supraveghea cu strictețe copii, atât de mici.”, adaugă Tiberiu Șerbăneci, candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu.
Implicarea autorităților locale este cerută și de conducerea centrală a PRO România. De asemenea, măsuri trebuie luate și de Inspectoratele Școlare.tiberiu șerbăneci, candidat la consiliul județean sibiu: sănătatea și educația copiilor noștri trebuie să fie prioritățile autorităților!
„Unitățile de învățământ trebuie să angajeze mai mulți profesori sau să permită celor existenți să muncească mai mult și să fie plătiți pentru orele suplimentare, iar unele școli vor trebui să investească în extinderea clădirilor și toate vor fi nevoite să cheltuiască mai mulți bani pe materiale de curățenie și pentru încălzire în perioada rece. PRO România cere Ministerului Educației să aprobe cât mai repede creșterea numărului de posturi didactice. De asemenea, primăriile trebuie să majoreze bugetele alocate pentru instituțiile de învățământ preuniversitar, astfel încât să acopere cheltuielile necesare pentru respectarea normelor sanitare”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședinte PRO România.

Ultima oră

Comentariul meu