Raul Apostoiu, candidatul USR PLUS la Primăria Sibiu: Parcări sau zone verzi, asta-i întrebarea

Cu doar 9 mp de spațiu verde/locuitor, Sibiul se situează mult sub valoarea recomandată de Uniunea Europeană de 26 mp/locuitor. Orașul nostru se află și la coada clasamentului național, fiind surclasat chiar de localități din județ precum Ocna Sibiului (71,9 mp/locuitor) sau Tălmaciu (67,1 mp/locuitor). *Valoarea de 9mp spatiu verde/ locuitor este preluata de pe pagina oficială a Comisiei Europene privind Viitorul orașelor – https://urban.jrc.ec.europa.eu/thefutureofcities/space-and-the-city#the-chapter).

„E o nouă dovadă a lipsei de interes a Primăriei Sibiu față de calitatea vieții sibienilor, suprafața spațiului verde fiind tot mai redusă pe măsură ce orașul se dezvoltă din punct de vedere urbanistic și crește numărul de autoturisme. Asta în timp ce, în art.2 din legea 24/2007, care reglementează administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, se menționează că: `Statul recunoaște dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spațiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spațiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori și arbuști, în condițiile respectării prevederilor legale în vigoare.

Această ignoranță a primăriei a dus la recentele revolte ale locatarilor din cartierele Hipodrom I, Ștrand sau Piața Cluj aflate în modernizare, unde asfaltul locurilor de parcare înghite încet dar sigur spațiu verde de lângă blocuri”, precizează Raul Apostoiu, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Sibiu.

Dacă studiem “Registrului public al spațiilor verzi” care nu a mai fost actualizat, cum de altfel obligă legea, de la înființarea lui din decembrie 2017 observăm că există zone care au fost introduse în registru dar care nu sunt spații verzi conform legii 24/2007, spre exemplu cel dintre străzile: Bucovinei, Vrancei și Hațegului pe care se află niște structuri din beton de foarte mulți ani.

Cum propune candidatul Alianței USR PLUS, Raul Apostoiu, să facem Sibiul un oraș mai verde: „Să creștem suprafața zonelor verzi aflate pe teritoriul administrativ al orașului și să întreținem aceste spații în mod corespunzător și constant și să încurajăm toți cetățenii și ONG-urile să se implice în aceste activități.”

Propunerile Alianței USR PLUS de spații verzi publice pentru reconversie, amenajare și includere în registru:
✅ Coridor verde Valea Săpunului (alei promenadă, piste de biciclete, zonă de relaxare, cișmele, locuri pentru grătar).
✅ Amenajare parc și loc de joacă, între strada Rampa Ștefan cel Mare și viaduct.
✅ Amenajare parc și loc de joacă, strada Ștefan Octavian Iosif și Valea Săpunului.
✅ Amenajare parc în zona bisericii din Vasile Aron și vecinătatea Bazei Hipice.
✅ Coridor Verde malurile râului Cibin, plantarea de arbori și tufe.
✅ Parc între străzile Siretului și Arieșului, Calea Cisnădiei.
✅ Zonă verde și loc de joacă în cartierul Tineretului.
✅ Amenajarea malurilor pârâului Rossbach în cartierul Tineretului.
✅ Crearea de perdele forestiere care delimitează zonele industriale de zonele rezidențiale.
În imaginea atașată se poate observa suprafața totală de spațiu verde propusă de noi pentru a fi amenajată și inclusă în registrul spațiilor verzi, comparativ cu cea existentă, raportată de primărie.

Propuneri concrete ale Alianței USR PLUS:
✅ Digitalizarea “Registrului local al spațiilor verzi” și actualizarea lui prin includerea propunerilor prezentate mai sus.
✅ Subcontractarea de servicii pentru amenajarea și întreținerea tuturor spațiilor verzi din registru.
✅ Înființarea unui post de Grădinar/Peisagist al orașului angajat prin concurs internațional.
✅ Reglementarea prin PUG a valorii de 26 mp spațiu verde/locuitor, aprobarea oricărui PUZ numai cu respectarea unui minim de 26 mp de spațiu verde/locuitor. Verificarea permanentă, chiar și după finalizarea lucrărilor, aplicarea de amenzi semnificative în cazul schimbării destinației spațiului și chiar demolarea construcțiilor care nu respectă reglementările respective.
✅ Inițierea proiectului „Un copac la trei parcări” care vizează plantarea câte unui copac la fiecare trei locuri de parcare aflate la nivelul solului. Sunt vizate atât parcările publice, cât și cele private.

Registrul și harta zonelor verzi le puteți găsi la https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/registru_spatii_verzi

Harta cu propunerilor de zone verzi pentru amenajare și lista parcurilor existente împreună cu poze aferente o găsiți la https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1VS6HodG0vvAfQ5HBwfznlhanlZPU4hQk&usp=sharing

Ultima oră