klaus iohannis despre începerea școlilor „probabil nu vom avea creșteri foarte importante la numărul de infectări”
foto: arhivă

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în acest moment situația infectărilor cu noul coronavirus este în linie dreaptă, iar redeschiderea școlilor ar putea să nu ducă la o crește a numărului de infectări, scrie mediafax.ro.

În legătură cu specialiștii din sănătate care susțin că redeschiderea școlilor, a restaurantelor, teatrelor și cinematografelor ar putea să conducă la o creștere a numărului de cazuri și întrebat dacă ia în calcul revenirea la starea de urgență, Iohannis a spus că „deocamdată, aceste calcule și grafice nu s-au adeverit, ci prin măsurile care au fost luate, după acel vid legislativ generat de acțiunile pesediste, lucrurile, din păcate, nu au revenit la normal, dar cel puțin avem o creștere care se numește liniară și care ne pune în situația să spunem că lucrurile sunt cât de cât sub control. Cred că, între timp, toată lumea și-a dat seama că aici nu e de joacă, că această epidemie există și trebuie să ne protejăm. În aceste condiții, probabil nu vom avea creșteri foarte importante la numărul de infectări și atunci toate lucrurile se pot desfășura – sigur, cu respectarea normelor specifice – și în restaurante, și în teatre, evident, și foarte important, în școli”.

Întrebat, de asemenea, dacă autoritățile iau în calcul ca, în cazul familiilor în care există persoane vulnerabile, mersul la școală să fie opțional în rândul copiilor, în contextul unor declarații ale specialiștilor care și-au manifestat teama că, în momentul în care începe școala, mai mulți copii ar putea merge acasă și ar putea transmite virusul în rândul persoanelor din categoriile vulnerabile, președintele a răspuns că se lucrează la amendarea Legii 55, care descrie aceste proceduri.

„Urmează în următoarele zile să avem și normele elaborate de ministerele de resort, le așteptăm, dar este clar că trebuie să avem grijă. Asta înseamnă respectarea distanțării, portul măștii – inclusiv elevii trebuie să poarte mască – și o respectare riguroasă a igienei”, a răspuns Iohannis.

În ce privește situația din Italia, unde ghidul Ministerului Educației prevede că școala este responsabilă de siguranța elevilor, iar directorii de școli ar putea răspunde penal dacă elevii se vor îmbolnăvi de COVID, Klaus Iohannis a spus că responsabilitatea este partajată între părinți, școală și autorități: „Nu cred că este util să căutăm din capul locului o cale pentru a învinovăți pe cineva penal. Nu, nu rezolvăm absolut nimic, fiindcă ceea ce dorim, ce doresc eu, este să se desfășoare școala în condiții sigure, bune, copiii să meargă, să învețe, să se întâlnească cu alți copii și până la urmă pentru asta lucrăm cu toții și pentru asta facem regulamentele”.

Ultima oră

Comentariul meu