Sibiul, afectat de criza COVID-19. Tiberiu Șerbăneci, candidat la Consiliul Județean Sibiu: Investitorii sunt vitali pentru județ

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic țări din întreaga lume, iar industrii puternice au fost grav afectate. Din păcate, criza sanitară se resfrânge cel mai mult asupra oamenilor care au rămas fără locuri de muncă sau care se confruntă cu o situație incertă. Deși dezvoltat în comparație cu alte zone ale țării, Sibiul este al doilea cel mai afectat județ din punct de vedere economic în primul semestru al acestui an.

Concret, datele oficiale arată o creștere de 60% în ceea ce privește numărul societăților intrate în insolvență, comparativ cu anul 2019. Iar acest lucru nu poate decât să evidențieze lipsa de inițiativă a autorităților locale și județene, care nu au avut capacitatea necesară să gestioneze situația creată de pandemie.

„De la începutul pandemiei, sute de sibieni și-au pierdut locul de muncă, iar situația nu se anunță deloc bună. Rând pe rând, angajatori importanți din județul Sibiu anunță concedieri semnificative, lucru care, pe lângă pierderi economice, poate duce la situații grave în familii pentru că, știm cu toții cât de apăsătoare este lipsa banilor, de exemplu. Iar industria automotive a fost una dintre cele mai afectate, fiind un domeniu unde s-au făcut concedieri masive. Nu numai situația de la nivelul țării a dus la aceste disponibilizări, ci și scăderea globală a pieței auto, puternic afectată de pandemie”, precizează Tiberiu Șerbăneci, candidat din partea PRO România la Consiliul Județean Sibiu și coordonator al Departamentului de antreprenoriat din cadrul PRO România Sibiu.

Dependența Sibiului de un sector aflat în plin declin nu poate duce decât la pierderi economice majore pentru județ. Iar autoritățile locale și județene trebuie să implementeze măsuri concrete și viabile în situația actuală.
„Datorită investitorilor privați care au ajuns în Sibiu de-a lungul timpului, județul nostru a cunoscut o bună situație economică. Trebuie să recunoaștem că zona în care ne aflăm a fost deasupra multor județe când vine vorba de dezvoltare. Acest lucru se pare că nu ne-a ajutat pentru că pandemia nu a ținut cont de eforturi financiare și umane. Iar datoria și rolul autorităților sunt să găsească soluții. M-aș fi bucurat să văd inițiative concrete din partea conducătorilor acestui județ. Consider că este nevoie de atragerea unor noi investitori și acordarea unor facilități atât în cazul acestora, cât și în cazul celor deja care sunt în județ, astfel încât angajatorii să nu mai fie nevoiți să concedieze sibieni. Resursa umană de la nivelul județului Sibiu este foarte bine pregătită din punct de vedere profesional în domenii diverse, de la IT, până la cercetare sau inovare. Tocmai de aceea, cred că este momentul ca Sibiul să devină atractiv și pentru firme din aceste domenii”, mai punctează Tiberiu Șerbăneci.
Candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu, Tiberiu Șerbăneci, este conștient de importanța investitorilor din industria automotive, iar alăturarea unor alte sectoare nu poate decât să aducă beneficii întregului județ și, implicit, locuitorilor care au nevoie de locuri de muncă stabile.

„Sibiul trebuie să se îndrepte către o tranziție a activităților industriale. Mă refer aici la domenii complexe, dar care, în același timp să fie mai puțin dependente de o forță de muncă ieftină. În situații de criză, la fel cum este cea a SARS-CoV2, riscăm ca viitorii investitori să se îndrepte, în timp, către alte țări. Nu în ultimul rând, trebuie susținuți antreprenorii autohtoni, care pot ajuta la dezvoltarea județului. Iar în sprijinul lor, autoritățile sibiene sunt obligate să caute și să aducă în zonă stimulente finaciare, fie că vorbim despre fonduri europene, fie de cele guvernamentale”, încheie Tiberiu Șerbăneci, coordonator al Departamentului de antreprenoriat din cadrul PRO România Sibiu și candidat la Consiliul Județean Sibiu.

Tiberiu Șerbăneci amintește și de importanța existenței unei comunicări deschise, transparente între autoritățile publice și mediul privat, astfel încât sectoarele de investiție din județ să se poată dezvolta, dincolo de criza COVID-19, pentru beneficiile sibienilor.

Ultima oră

Comentariul meu