Cât de pregătite sunt școlile din Sibiu de noul an școlar – Cinci nu au „toalete conforme”
foto: arhivă

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Sibiu anunță, printr-un raport transmis de Prefectura Sibiu, că cinci unități de învățământ din județ „nu dețin toalete conforme”. Este vorba despre trei școli gimnaziale și despre două grădinițe. 

Este vorba despre Grădinița cu P.N. Cisnădioara, Școala Gimnazială ”Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului, Grădinița cu P.P nr. 17, Sibiu, Școala Gimnazială comuna Jina și Școala Gimnazială comuna Păuca. Trei dintre cele cinci unități de învățământ cu toalete neconforme sunt cuprinse în programe de finanțare pentru anul 2020.

Pe raza județului Sibiu, la data de 31 iulie 2020, două unități de învățământ nu dețin toalete conforme,  acestea nefiind cuprinse în nici un program de finanțare pentru anul 2020, după cum urmează:

  • Grădinița cu P.N. Cisnădioara, loc. Cisnădioara, oraș Cisnădie (cu mențiunea că imobilul este retrocedat);
  • Școala Gimnazială ”Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului, comuna Poiana Sibiului (are toalete în curte, conforme dar fără apă caldă, nu se poate construi corp nou din cauza lipsei spațiului, bugetul necesar fiind doar pentru pentru instalație și echipamente pentru furnizarea apei calde).

Totodată mai există 3 unități de învățământ care nu dețin toalete conforme dar care au obiectivele cuprinse în programe de finanțare pentru anul 2020, din buget local (Sibiu și Jina) sau PNDL (Păuca):

  • Grădinița cu P.P nr. 17, Sibiu
  • Școala Gimnazială comuna Jina
  • Școala Gimnazială comuna Păuca

Dotarea unităților de învățământ cu apă potabilă și canalizare

„Prin diferite programe locale, guvernamentale și/sau din fonduri externe, autoritățile locale au derulat lucrări privind asigurarea, pe raza UAT-urilor, a alimentării cu apă potabilă și a canalizării menajere”, se arată în raportul transmis de IȘJ Sibiu.

Astfel, la începutul anului 2020 situația privind gradul de dotare al unităților de învățământ, din punct de vedere al alimentării cu apă și canalizării este următoarea:

Nr. crt.   Număr unități preșcolari Număr școli primare Număr școli gimnaziale Număr licee,colegii
1 Conectate la sistem centralizat de apă potabilă sau foraje proprii monitorizate și avizate sanitar 107 38 106 31
2 Dotate cu toalete separate pe sexe, inclusiv dotare cu chiuvete și săpun pentru menținerea stării de igienă adecvată 109 39 108 32
3 Conectate la serviciul de canalizare 76 27 74 25
4 Număr total,  indiferent de dotare 117 42 116 34

 

Sunt școlile din județ pregătite de redeschidere?

Conducerea IȘJ Sibiu informează că, în ceea ce privește pandemia de coronavirus, vor fi „unele dificultăți” în respectarea tuturor măsurilor ce urmează a fi aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătății.

„În contextul actual privind pandemia cu CoVid-19 și, având în vedere lipsa unei legislații clare, până la această dată, privind începerea anului școlar 2020/2021 precum și a măsurilor sanitare și de securitate ce trebuie implementate la nivelul unităților de învățământ preconizăm unele dificultăți în respectarea tuturor măsurilor ce vor fi aprobate prin Ordinul comun M.S.-M.E.C.”, se arată în raport.

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, împreună cu unitățile de învățământ preuniversitar din județ s-a realizat o situație centralizată pentru necesarul de spații și clase/grupe pentru începerea anului școlar, cu respectarea distanțării sociale. Pe de altă parte s-a centralizat necesarul de personal suplimentar (cadre didactice și nedidactice), numărul de săli de clase în care s-au asigurat dispozitive electronice funcționale pentru transmiterea online a lecțiilor, situația elevilor care nu dețin dispozitive electronice pentru participarea online la lecții precum și identificarea sumelor necesare pentru asigurarea materialelor de dezinfecție, igienă.

Ultima oră

Comentariul meu