Bătăi, furturi, amenințări… Zeci de astfel de fapte penale au fost sesizate în cursul anului școlar precedent. Majoritatea s-au petrecut în incinta unităților de învățământ, în special în municipiul Sibiu. Poliția spune însă că infracționalitatea în școli este pe un trend descendent și că, față de alți ani, au fost sesizate mai puține astfel de fapte.
Vorbim despre 38 de infracțiuni sesizate în anul școlar precedent. Cele mai multe fapte penale sunt reprezentate de loviri și furturi.
„În cursul anului școlar 2019-2020 au fost sesizate, la nivelul I.P.J. Sibiu, 38 de fapte penale, astfel: 20 în municipiul Sibiu, 3 în municipiul Mediaș, 1 în orașul Avrig, 1 în orașul Dumbrăveni, 1 în localitatea Bradu, 1 în Orlat, 1 în Hoghilag, 1 în localitatea Șaroș pe Târnave, 1 în comuna Râu Sadului, 1 în satul Boian, 1 în comuna Chirpăr, 1 în Ațel, 1 în Ludoș, 1 în Rășinari, 1 în com. Bazna, 1 în Tălmăcel, 1 în comuna Jina. Pe genuri de infracțiuni, situația se prezintă astfel: 18 loviri, 14 furturi, 2 amenințări și 4 fapte de purtare abuzivă. Dintre cele 38 de infracțiuni, numai 3 au fost sesizate în zona adiacentă, restul de 35 fiind sesizate în incinta unităților de învățământ”, informează IPJ Sibiu.
Față de anului școlar precedent, numărul infracțiunilor sesizate în anul școlar 2019-2020 este în scădere, de la 54 la 38 (-16), respectiv – 29,6% față de anul școlar 2018-2019.
Lunar, la sediul I.P.J. Sibiu, în cadrul Grupului de Coordonare și Trasare Sarcini a avut loc prezentarea activităților desfășurate și a rezultatelor obținute, precum și infracțiunile înregistrate, acestea fiind aduse și la cunoștința reprezentantului I.Ș.J. Sibiu.
„Activitățile preventive desfășurate în sistem integrat au condus la scăderea infracțiunilor sesizate în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, însă unul dintre motivele scăderii numărului de infracțiuni a fost și declanșarea pandemiei de Covid 19, ceea ce a condus la suspendarea cursurilor în incinta unităților de învățământ, începând cu luna martie 2020”, informează IPJ Sibiu.
Care sunt cauzele infracțiunilor în școli
Printre principalele cauze şi împrejurări favorizatoare ale infracțiunilor sesizate în această perioadă, potrivit Poliției Sibiu, se numără:
– Rivalităţile dintre elevi;
– Lipsa de educaţie civică, antiinfracţională şi antivictimală a elevilor, manifestată prin necunoaşterea legilor şi a consecinţelor unor fapte grave;
– Pătrunderea unor persoane străine/părinți în incinta unităților de învățământ pentru ”a face dreptate” în rândul elevilor;
– Faptul că elevii au asupra lor bunuri de valoare pe care le lasă nesupravegheate și care ulterior pot fi ușor sustrase;
– Comportamentul inadecvat al elevilor față de cadrele didactice/personalul unității de învățământ, ceea ce determină în anumite situații folosirea mijloacelor de coerciție fizică de către aceștia.
Trend descendent al infracționalității în școli
La nivelul județului Sibiu, instituțiile semnatare ale Planului Teritorial Comun de Acțiune aprobat prin Ordinul Prefectului nr. 338 din 28.08.2019, au colaborat și au acționat în sistem integrat în vederea realizării sarcinilor stabilite, înregistrându-se un trend descendent al infracționalității sesizate în școli, comparativ cu perioada similară a anului școlar trecut.
„Menționăm că faptele penale sesizate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Sibiu nu prezintă un grad ridicat de pericol, în general fiind conflicte spontane între elevi, concretizate în faptele de lovire, precum și infracțiuni de furt. Având în vedere activitățile desfășurate și rezultatele obținute pe linia asigurării unui climat de ordine și siguranță, menționăm că la nivelul I.P.J. Sibiu nu au fost întâmpinate dificultăți în gestionarea problematicii pe această linie, existând o bună colaborare cu toate instituțiile implicate”, informează IPJ Sibiu.