călătorii care vin cu avionul madrid sau barcelona sunt trimiși în carantină indiferent de unde vin de fapt

Doi tineri spanioli Álvaro și Ana, care au decis să nu anuleze călătoria în România pe 18 august s-au trezit obigați să intre în carantină deși regiunea din care veneau nu este pe lista Institutului Național de Sănătate Publică din România. Aeroportul de pe care au plecat este însă cel din Barcelona, regiunea cataloniei fiind pe listă. Portalul spaniol ABC.es scrie de haos la intrarea în România a turiștilor străini. În aceeași stuație sunt însă și românii care vin în țară cu zboruri din zonele incluze pe lista de excludere, deși ei locuiesc în zone verzi.

Carantina impusă de România ar fi trebuit să afecteze doar călătorii din comunități cu o incidență a infecțiilor cu coronavirus peste României, adică Aragon, Catalunia, Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor și Navarra.  Cei doi tineri spanioli despre care se vorbește în articolul abc.es, sunt rezidenți în provincia Toledo, care nu este inclusă în listă. Au pregătit documentația care dovedea acest lucru ți au plecat spre Barajas, Barcelona, de unde a plecat zborul lor spre București. Surpriza lor la sosire a fost că la controlul DSP de la intrarea în țară nu le-a ascultat nimeni explicațiile și au fost trimisi direct în izolare.  „Este rușinos să faci acest lucru oamenilor și cu atât mai mult într-o țară care aparține Uniunii Europene. A fost  o capcană pentru noi ”, a spus Álvaro pentru abc.es

România a impus carantina anumitor regiuni din Spania dar multe zboruri internaționale continuă să plece din Madrid-Barajas Adolfo Suárez sau Barcelona-El Prat, ambele situate în orașe cu o incidență ridicată. Potrivit ambasadei României în Spania, această circumstanță nu trebuie luată în considerare. “Călătorii din regiuni care nu se află pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat sunt scutiți de măsura de carantină, chiar dacă au tranzitat un aeroport într-o zonă din această listă (de exemplu, Madrid Barajas, Barcelona El Prat)”, a precizat ieri ambasada pe profilul său de Facebook.

Experiența lui Álvaro a fost dezastruoasă. „Am coborât din avion și am găsit 50 de oameni care au coborât înainte urlând”, spune el. Autoritățile române au băgat toți pasagerii zborului într-un autobuz fără distanță de siguranță și i-au dus într-o cameră cu medici și poliție de frontieră. Acolo, toți pasagerii care au venit  din Barajas au fost nevoiți să scrie în scris că reședința lor este Madrid, spune el. „Nu ne-au acordat nicio atenție atunci când le-am spus că nu suntem din Madrid și, dacă vrei să intri, trebuie să o pui.” Au fost de acord, crezând că pot rezolva mai târziu.

Potrivit abc.es, Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Ambasada României la Madrid, lucrează la rezolvarea acestei situații, iar numărul de persoane afectate nu este „un număr alarmant”. Între timp, cei afectați stau în izolare.

Ultima oră

Comentariul meu