Somnul în doi mai sănătos pentru că faza REM e mai lungă

Nopțile calde de vară te cam fac să te ferești de căldura corpului altor persoane în timpul somnului. În ciuda neplăcerii de a împărții patul vara, dormitul cu un partener este benefic pentru calitatea somnului. Mai exact, îmbunătățește faza REM și sincronizează etapele de somn ale ambelor persoane, ceea ce se traduce în efecte pozitive la nivel cognitiv și mental.

„Somnul este foarte important pentru o mulțime de funcții corporale și cognitive. De exemplu, sănătatea cardiovasculară, sistemul imunitar, metabolismul, formarea memoriei, reglarea emoțiilor și probabil, de asemenea, riscul de a face boala Alzheimer sau cancer depinde de modul în care dormiți. Prin urmare, este foarte important să studiem factorii care influențează calitatea somnului ”, a explicat pentru lavanguardia.com Henning Johannes Drews, membru al Centrului pentru Psihiatrie Integrativă de la Universitatea Kiel (Germania) și autorul principal al unui studiu privind somnul.

Viața cuplurilor care împart un pat matrimonia este cel mai probabil un factor care influențează somnul și este foarte relevant pentru o parte considerabilă a populației. Din acest motiv, s-a făcut o investigație, care este publicată  în revista Frontiers in Psychiatry, pentru a studia neurofiziologia individuală și în cuplu în timpul somnului.

Pentru investigație au fost selectate 12 cupluri heterosexuale – cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani – care au dormit împreună cele mai multe nopți ale săptămânii sau cel puțin în ultimele trei luni. Au fost alese cupluri fără copii și fără probleme de sănătate care ar putea afecta tiparele de odihnă.

Cuplurile au dormit în laboratorul de somn două weekend-uri,  în total patru nopți.  Li s-a înregistrat activitatea cerebrală și musculară, respirația, ritmul cardiac și nivelul de oxigen în sânge în timpul somnului. Înregistrările au fost făcute atât individual, cât și comun. De asemenea, cuplurile au dat detalii despre despre calitatea somnului, relație și si dacă sunt genul care lenevesc în pat dimineață sau se trezesc cu noaptea în cap.

De-a lungul fiecărei nopți, s-au parcurs o serie de faze care se repetă succesiv: de la faza de somn ușor se trece în faza de somn profund și apoi în REM, Rapid eye movement , fază a somnului în care se petrec visele cele mai intense. Conform rezultatelor, somnul în cuplu a fost asociat cu aproximativ 10% mai mult somn REM în comparație cu dormitul individual. Mai mult, această fază a fost mai puțin fragmentată și fiecare parte a fost mai lungă. În schimb, niciuna din celelalte stadii ale somnului nu a fost modificată semnificativ.

Drews explică că această constatare este importantă din două motive. Primul, deoarece contravine credinței că dormitul în cuplu dăunează odihnei. Al doilea este legat de funcțiile pe care faza REM pare să le aibă.

„Acest lucru este fascinant, deoarece somnul REM este o etapă de somn foarte importantă, care a fost legată de o mai bună procesare emoțională, formarea memoriei emoționale și abilități importante pentru interacțiunea socială. De asemenea, cuplurile sunt au o sănătate mai bună, inclusiv sănătate mintală, în comparație cu persoanele singure. Îmbunătățirea legată de somnul comun ar putea fi un mecanism care duce la o mai bună sănătate mentală în cupluri ”, spune cercetătorul. Un alt efect pe care cercetătorii l-au descoperit a fost acela al tendinței de sincronizare a somnului în cuplu.

Studii anterioare au descoperit că această sincronizare neurală în timp ce persoana este trează este legată de comportamentele sociale și de desincronizarea cu anumite tulburări precum schizofrenia.

 

Ultima oră