Au mai rămas doar patru săptămâni până la începutul noului an școlar. Din păcate, epidemia de coronavirus evoluează cu pași grăbiți, iar numărul de cazuri este în creștere de la o zi la alta. Autoritățile sunt în căutarea unei soluții optime pentru fiecare unitate de învățământ, din fiecare județ în parte.
Acestea iau în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:
Scenariul verde – în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
Scenariul roşu – se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.
Aceste scenarii nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul.
La Sibiu, situația este încă incertă.
Școlile mari din Sibiu nu sunt pregătite pentru a implementa scenariul verde. De exemplu, școli renumite precum Colegiul Național Samuel von Brukenthal, Școala Regina Maria și Scoala Gimnazială Nicoale Iorga, au spații deficitare care nu ar permite implementarea și respectarea acelor reguli, în condițiile actuale. “Spațiile sunt deficitare. Pentru a putea implementa acest scenari este nevoie de suplinirea bugetului, de achiziționarea device—urilor modern pentru a putea desfășura orele și de suplinirea personalului auxiliar care să deznfecteze spațiile și suprafețele. Timpul trece și preocuparea adminstraților locale se concentrează pe campania electorală, trebuie să se ia o decizie cât mai repede și să se pregătească spațiile.”, a declarat președintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu, Teodor Fârţonea.
Ministrul Sanatatii va emite, mâine, ordinul privind regulile sanitare obligatoriu de respectat în școli, indiferent de scenariul în care se vor desfășura orele.
Buna ziua,
Scoala gimnaziala nr.6, are asociatie, unde sunt stranse anual sume din declaratiile parintiilor, donatii, etc., cu acesti bani ce se face? Pentru orice modificare in salile de case s-au facut pe banii parintiilor, din fondul clasei se cumpara pungi gunoi, sapun, hartie sau alte necesare copiilor, deci nu din banii asociatiei (din care se cumpara cele necesare….cui?), cred ca se pot gospodarii in caz de urgente fara mari probleme. In plus scoala este asa dintotdeauna, nu s-a modificat nimic, doar acum s-a gasit sursa financiara pentru extindere, (tarziua, foarte tarziu, dar si acum e bine), sper sa se si finalizeze. Sitem deficitar la managementul scolii?? UNDE ESTE PROBLEMA, DE CE ALTE SCOLI DIN ORAS, ex.nr.18 si nr..13, amandoua din acelasi cartier au reusit prin proiecte extinderea si renovarea??? Scoala Nicolae Iorga cu rezultate exceptionale a copiilor (din meditatii private), nu meritul scolii………