ioana petrescu, pro românia - „pandemia a lovit economia noastră mai puternic din cauza lipsei de încredere a populației în acțiunile guvernului”

Ioana Petrescu, vicepreședintele PRO România, spune că pandemia a lovit economia noastră mai puternic decât în alte țări din cauza lipsei măsurilor de contracarare a efectelor coronacrizei și a lipsei de încredere a populației în acțiunile guvernului.

Astăzi, INS a publicat cifrele care confirmă dezastrul din economie provocat de COVID-19 și incapacitatea autorităților de a gestiona efectele pandemiei.  Conform datelor oficiale, comparativ cu trimestrul I 2020, produsul intern brut în trimestrul II 2020 a fost mai mic cu 12,3%. Asta înseamnă mai puține locuri de muncă, salarii mai mici pentru cei care își păstrează locurile de muncă, mai puține investiții și probleme cu plata ratelor și a cheltuielilor de zi cu zi pentru mulți români. Și restul Europei a fost lovit, dar mai puțin grav decât Romania. Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, PIB-ul a scăzut cu 11,9% în UE, în comparație cu primul trimestru al anului 2020.

“Pandemia a lovit economia noastră mai puternic decât în alte țări din cauza lipsei măsurilor de contracarare a  efectelor coronacrizei și a lipsei de încredere a populației în acțiunile guvernului. Ținută sub control, criza medicală nu trebuie să ducă neapărat la o recesiune. În cazul în care lucrurile scapă iar de sub control, o nouă stare de urgență ar putea închide și firmele care au rezistat cu greu până acum. Guvernul trebuie să aibă un dialog cu întreprinzătorii din România și să ia acele măsuri care să îi ajute să reziste pentru a-și putea păstra angajații și pentru a plăti salariile în continuare. Nici autoritățile locale nu trebuie să stea cu mâinile în sân. Trebuie să acceseze fonduri europene cu care pot ajuta  antreprenorii din localitate să dezvolte  proiecte  cu finanțare europeană. În acest fel, vor fi create locuri de muncă pentru locuitori și vor crește veniturile la bugetul localității cu care se pot dezvolta proiectele de interes pentru comunitate”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședinte PRO România.

Din nefericire, conform unor date furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Sibiul este al doilea, cel mai afectat județ din punct de vedere economic în primul semestru al acestui an. Creșterea este de 60% în ceea ce privește numărul de societăți intrate în insolvență, comparativ cu anul 2019.

În ceea ce privește înregistrarea de noi societăți comerciale, Sibiul este în scădere în 2020. Dacă până la sfârșitul lunii iulie a anului trecut au fost înregistrate 1.846 de societăți comerciale, anul acesta au fost înființate doar 1.141, adică cu  38% mai puține. De asemenea, numărul SRL-urilor înființate  a scăzut la jumătate, mai exact, s-au înregistrat  774 de SRL-uri anul acesta, față de 1.312 înregistrate până la sfârșitul lunii iulie a anului 2019.

Tot mai mulți angajatori din județul Sibiu anunță concedieri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă a fost informată de către 8 mari angajatori că vor efectua disponibilizări în perioada iunie-iulie. 857 de persoane care lucrează în Zona Industrială Vest, dar și în localitățile Avrig și Mediaș, și-au pierdut deja locul de muncă. Persoanele care au rămas fără loc de muncă luna aceasta, lucrau în domenii precum: fabricarea de echipamente electronice, comerț cu piese și accesorii auto, dar și în industria hotelieră și cea a spațiilor de cazare, conform AJOFM.

De asemenea, alți 8 angajatori din domeniul hotelier și firme de curățenie, și-au anunțat intenția de a concedia alți 256 de angajați.

PRO România propune profesioniști în funcții publice, care să aibă capacitatea de a revigora economia Sibiului. Candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean, Petru Florea este economist cu experiență în mediul privat, candidatul la primăria municipiului Sibiu, Alexandru Tomașevschi este fostul director al Registrului Comerțului Sibiu și mulți candidați de pe listele de consilieri sunt antreprenori de succes, precum Tiberiu Șerbăneci.

„Până la apariția epidemiei, care a declanșat această criză economică mondială, Sibiul își revenise economic, însă se confruntă  cu o lipsă acută a forței de muncă. Ulterior, aceleași cauze care au produs dezvoltarea, au făcut ca această zonă să înregistreze una dintre cele mai severe contracții economice. Dezvoltarea bazată pe forța de muncă ieftină nu este durabilă, pentru că întotdeauna se găsesc țări cu forță de muncă și mai ieftină, spre care capitalul migrează în mod natural. Dacă pe acest model de dezvoltare se suprapune și o criză economică puternică, este evident că multinaționale încep să își reducă activitatea în zonele în care aceasta devine mai puțin profitabilă.

În calitate de candidat la Primăria Sibiului, consider că viitoarea administrație are datoria să vină cu proiecte de investiții publice importante, care pot să transforme Sibiul în motorul relansării economice a întregii țări. Sursa principală a acestor investiții trebuie să o reprezinte atragerea de fonduri europene, capitol la care Primăria Sibiului a fost complet deficitară până acum.

Asumarea unor astfel de proiecte va reprezenta o gură de oxigen pentru oamenii de afaceri sibieni, care vor avea astfel oportunitatea de a crea si multe locuri de muncă.”, a spus candidatul PRO România la Primăria Municipiului Sibiu, Alexandru Tomașevschi.

„Mediul privat reprezintă  un factor cheie pentru dezvoltarea județului Sibiu, iar autoritățile ar trebui să se axeze cu precădere pe măsuri de sprijin financiar și de consiliere pentru construirea unui ecosistem care să dezvolte și să promoveze întreprinderile și antreprenoriatul autohton, atât în zonele urbane cât și în cele rurale.

Este necesară o comunicare deschisă și transparentă între autoritățile județene și mediul privat,  în ceea ce privește strategiile de dezvoltare social-economice și, nu în ultimul rând, acordarea de prioritate pentru segmentele de investiție. Cheia este colaborarea între administratorii de firme și autorități, intrucât dialogul acestora ar duce la identificarea cu succes a acelor acțiuni care pot face din județul nostru unul mai atractiv și mai și competitiv din punct de vedere investițional.

Ideea este să tindem către o piață activă și cât mai diversificată, cu atât mai mult în aceste vremuri, în care efectele pandemiei se fac resimțite în mediul de afaceri.”, a mai declarat candidatul PRO România la Consiliul Județean Sibiu, Tiberiu Șerbăneci.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu