Femeile însărcinate pot face complicații dacă se infectează cu COVID-19
Sursa: g4media.ro

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a face complicații grave dacă se infectează cu cooronavirus, a transmis medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Acesta spune că gravidele au risc crescut de a face complicaţii grave dacă se infectează cu SARS-CoV-2, așa că femeile însărcinate trebuie să evite zonele aglomerate, anunță Mediafax. Declarațiile medicului vin la scurt timp ce Camelia, o tânără de 33 de ani, însărcinată în 25 de săptămâni, a murit din cauza infecției cu coronavirus. Virusul i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatica şi insuficienţă respiratorie acută. Deşi au făcut totul pentru a o salva, Camelia a murit sub ochii medicilor din Alba Iulia.

Medicul şef de la ATI a explicat deja că, în cazul gravidelor, infecţia cu SARS-CoV-2 este şi mai periculoasă, pentru că ele sunt mai predispuse la a face tromboze. Asta înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge care pot migra către zone vitale ale organismului.
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, din Capitală, întăreşte această idee, şi spune că gravidele trebuie monitorizate atent, pentru că, în cazul lor boala poate da complicaţii grave într-un timp scurt.
Femeile însărcinate ar trebui să evite zonele aglomerate şi să facă pauză de la portul măştii o dată la două ore, spune specialistul.

„În timpul sarcinii, cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme. Pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina. Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmmplat aici. Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.
Sursa: Mediafax

Ultima oră