Marea explozie înregistrată, marți, la Beirut, unde au murit cel puțin 100 de persoane, aproximativ 4.000 au fost rănite și alte câteva zeci au dispărut, a fost cauzată de azotatul de amoniu, o substanță folosită ca îngrășământ, dar care poate fi folosită și ca exploziv. O explozie similară a avut loc în România, la Mihăilești, în 2004. Atunci, 18 oameni au murit și alți 13 au fost răniți după ce un tir încărcat cu butelii cu azot a explodat.
Primele concluzii ale anchetatorilor din Beirut
Nu mai puțin de 2.750 de tone de azotat de amoniu erau în depozitul din portul capitalei libaneze. În imaginile copleșitoare ale evenimentului, se poate vedea cum focul inițial se transformă într-un val de șoc, care devastează totul în jur.
În ultimele ore, dezvăluirile despre originea azotatului de amoniu conduc spre Rusia, după cum subliniază ziarul britanic „The Telegraph”. Potrivit sursei citate, compusul a fost mutat în depozit în 2014, după ce a fost confiscat de pe o navă sub pavilion moldovean, care fusese declarată improprie pentru navigare. Nava, deținută de omul de afaceri rus Igor Grechushkin, muta îngrășământul din Georgia în Mozambic, dar a trebuit să se oprească în capitala libaneză din cauza unei probleme tehnice, mai scrie The Telegraph.
Tragedia de la Mihăilești s-a produs în condiții similare
Explozia de la Mihăileşti,din județul Buzău, este cunoscută ca cel mai mare dezastru produs pe şoselele din România. Un camion cu azot a explodat, pe 24 mai 2004, pe drumul European 85, deflagraţia soldându-se cu 18 morţi şi 13 răniţi. Explozia devastatoare s-a produs la scurt timp după accidentul unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Tirul s-a răsturnat pe marginea drumului iar câţiva şoferi au sunat la poliţie şi pompieri. Până la sosirea echipajelor, camionul a luat foc şi, în timp ce pompierii şi poliţia interveneau, s-a produs explozia, în urma combinării azotatului cu motorina scursă din rezervor. Zeci de imobile din Mihăileşti au fost afectate, pe o rază de peste un kilometru.
Nitratul de amoniu este utilizat în principal ca îngrășământ, dar este, de asemenea, un compus ce poate fi utilizat ca exploziv, uneori cu scopuri pozitive, cum ar fi minerit și tunelare. Ca îngrăsământ este cel mai ieftin și mai productiv din lume și a salvat milioane de vieți de când a fost fabricat pentru prima dată în Germania la începutul secolului XX.