În acest weekend la Muzeul ASTRA vor avea loc o serie de evenimente, organizate în conformitate cu normele sanitare anti-COVID-19 impuse de autorități. Pentru mai multă siguranță recomandăm ca toți cei care vor să participe să poarte măști și să respecte distanțarea fizică.
1.,,CÂNTECELE MUNŢILOR răsună în spațiul de poveste al Muzeului ASTRA”
Organizatori: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului
Partener/ gazdă: Muzeul ASTRA
PROGRAM
SÂMBĂTĂ, 1 AUGUST 2020
11:00 – Spectacol folcloric**, la Târgul de țară, cu: Ansamblul de Jocuri „Kazacioc”, Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”
12:30 – Atelier de dansuri tradiționale din Bucovina, la Gospodărie-atelier de olari, Marginea, judeţul Suceava
DUMINICĂ, 2 AUGUST 2020
11:00 – Atelier de dansuri tradiționale dobrogene, la Gospodărie de pescari cu moară de vânt, Mahmudia, judeţul Tulcea
Accesul la atelierele de dans se face pe bază de programare telefonică, la numărul 0745/ 588003, în limita a 20 persoane, iar accesul la spectacolele de la Târgul de țară se face în limita a 200 de persoane.
Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.
2. Ateliere interactive de olărit
Olărește în stil neolitic alături de familia Mitroi!
Ceramiştii Nicoleta şi Ion Mitroi din Teleorman realizează ceramică de inspiraţie neolitică, modelată la mână, fără ajutorul roţii olarului, respectând tehnici de lucru arhaice. Atelierul meșteșugăresc de olărit neolitic este amenajat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, curtea gospodăriei de olar din Săcel (jud. Maramureş). Tot aici soții Mitroi expun obiectele pe care le fac împreună sau cu vizitatorii interesați să învețe olăritul.
Programul atelierului este între orele 10 și 17, vineri, sâmbătă, duminică.
Atelierul interactiv meșteșugăresc se desfășoară în conformitate cu normele sanitare anti-COVID-19 impuse de Institutul Național de Sănătate Publică. Recomandăm distanțarea fizică și purtarea măștilor.
Tot în sectorul de olărit din Muzeul ASTRA îl regăsim și pe Marcel Tănasie, un olar neaoș, care zâmbește mereu pe sub mască, iși zice „Pacală”. Asta pentru că pe langă tainele olăritului meșterul nostru are și darul povestirilor cu tâlc Marcel a sosit la invitația noastră tocmai din satul Șișești, județul Mehedinți, pentru a impărtăși vizitatorilor Muzeului tainele prelucrarii tradiționale a lutului. Nu a venit singur, ci cu fiul său Andrei, urmașul său la roata de olar. Cei doi au amenajat un atelier atelier interactive de olărit și decorat ceramic, care se desfășoară cu maxim 10 participanți, cu respectarea normelor în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Programul atelierelor atelierelor de olărit și decorat ceramică: 10.30 – 11:30, 12:00 – 13:00, 14:30 – 15:30, 16:00 – 17:00, vineri, sâmbătă, duminică. Info la 0751166529.
De asemenea, în acest weekend meșterul Marcel Tănăsie construiește din materiale tradiționale un cuptor de ars oale. Construcția și pregătirea cuptorului are loc în curtea Gospodăriei de olar din localitatea Găleșoaia, județul Gorj – casa veche. Cuptorul va fi pus în funcțiune sâmbătă, 01.08.2020, ora 11. Atelierul de amenajare a cuptorului face parte din programul ,,ANIMĂ ASTRA”.
3. Târgul comunităților rurale ediția a XXI-a, Țara Oltului, comunitatea din Săcădate
Sâmbătă, 1 august 2020
Orele 10-16
Muzeul în aer liber, Târgul de țară
Prima ediție din anul 2020 a Târgului comunităților rurale este dedicată comunității din Săcădate, din zona etnografică Țara Oltului. Alături de membrii Asociației Vatra Satului Săcădate, sătenii au pregătit un program generos prin intermediul căruia vizitatorii Muzeului vor avea șansa să îi cunoască mai bine. Aceștia vor pune în scenă două obiceiuri legate de calendarul agrar sau de viața socială a satului tradițional: obiceiul buzduganului legat de seceriș și șezătoarea în cadrul căreia, femei și fete, ne vor arăta priceperea lor la lucrul de mână dar și în a striga și a cânta cu dor sau cu dojană în glas. Pentru vizitatorii mai tineri, vom organiza un atelier de creație prin care vom cunoaște mai bine modelele de stucatură ce încă înfrumusețează casele de secol XIX și început de secol XX din Săcădate. Bineînțeles, tinerii nu vor sta deoparte, ci ne vor încânta cu un program de dansuri și cântece aparținând atât românilor cât și maghiarilor din localitate.
Din fericire, la Târgul de țară tradiția se și gustă, astfel că gospodinele din sat ne vor învăța rânduiala unor mâncăruri gustoase, ca la o casă de om gospodar. Preparatele pe care le vor pregăti vor fi: zamă acră cu tarcăn și ardei iute, tocăniță de vițel cu cartofi și salată de varză, iar ca preparat dulce, cocoroade cu gem.
Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri delicate, produse din lapte de vacă, și chiar legume și fructe din Săcădate.
Asociația Vatra Satului Săcădate promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, în mod activ prin punerea în scenă a obiceiurile socio-culturale. Misiunea asociației se ghidează după valori precum demnitate, bucurie, frumosul simplu și comunitate.