Un tânăr din Sibiu are nevoie de ajutorul nostru. Acesta are 37 de ani și doarme pe unde apucă. Nu are un acoperiș deasupra capului și nu poate să muncească, pentru că este paralizat pe partea dreaptă din anul 2004, când a fost victima unei răfuieli între două clanuri rivale de rromi.
Permondo Șamu are 37 de ani și, în urmă cu 16 ani, a fost înjunghiat de niște rromi după ce a sărit să își apere frații mai mici. Atunci avea doar 26 de ani. De atunci încoace, viața lui a fost un adevărat calvar. Doarme pe la rude și vecini, de cele mai multe ori pe jos, și trăiește din mila vecinilor și a preoților de la biserica ortodoxă din Gușterița.
„Permondo are o poveste tristă. S-a bagat să își apere frații și s-a ales cu un cuțit în ceafă. Acum este părăsit de toata lumea. Locuiește pe la rude și pe unde apucă. Cel mai mult m-a impresionat dorința lui de a evolua, de a ieși din mediul în care a trăit până acum și de a-și construi o viață mai bună. Nu poate folosi mâna dreaptă și asta îl împiedică să muncească. Din păcate nu a avut nici ocazia să învețe, nu știe carte. L-ar ajuta o pensie pentru persoane cu handicap. Acum trăiește dintr-un ajutor de 350 de lei. Abia merge si abia vede, poate vorbi dar își folosește doar mâna stângă. Se mișcă încet de colo- colo. Vine des la biserică unde mai primește ajutor de la noi și de alți enoriași”, povestește părintele Alexandru Ioniță, preotul paroh din Gușterița.
Tânărul spune că se descurcă foarte greu dar, în 16 ani de când este paralizat nu a reușit să își facă dosar pentru pensie de boală.
„Aș vrea să muncesc, dar nu pot. Sunt cu handicat accentuat, nu pot să-mi folosesc partea dreaptă a corpului. Nu am casăă unde să stau. Stau la un prieten acum dar e foarte greu. Acum iau 375 de lei pe lună, un ajutor, dar ce să fac cu banii ăștia, că nu îmi ajung nici de mâncare. Aș vrea să îmi fac o pensie de handicap, dacă se poate”, spune Permondo.
Reprezentanții Primăriei cunosc situația lui dar spun că nu îndeplinește condițiile legale pentru a primi ajutor social.
„Persoana în cauză figurează în evidențele Direcției de Asistență Socială din subordinea Primăriei Sibiu, ca fiind persoană încadrată în gradul de handicap accentuat. Este divorțat și nu deține locuință. Din ancheta socială a rezultat că nu deține locuință, fiind tolerat in spațiu de un prieten. Mentionăm că asistatul beneficiază de prestațiile sociale acordate prin A.J.P.I.S. Sibiu, în baza prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sumă de 375 lei/lună. De asemenea, Primăria i-a acordat gratuitate pentru transportul public, în calitate de persoană încadrată în gradul de handicap accentuat. În perioada 10.06.-17.06.2020 a beneficiat de sprijin din partea Primăriei ca persoană aflată în autoizolare la domiciliu, urmare a revenirii în țară din străinătate, primind zilnic un pachet de hrană rece. Persoanei în cauză i-a fost comunicat ca poate beneficia de masă (o masă caldă si hrană rece la pachet) la Cantina Municipiului, cu plata a 30 % din veniturile sale, respectiv 80 lei/lună, așa cum prevede legislația. În data de 29.07.2020 domnul Șamu Permondo s-a prezentat la Directia de Asistenta Socială, unde a depus o cerere, solicitând o adeverință pentru a beneficia de serviciile Magazinului Social Somaro. Având in vedere ca îndeplinește condițiile pentru a beneficia de serviciile acestui magazin social, i se va elibera adeverința solicitată. Precizăm ca aceasta persoană nu poate beneficia legal de ajutor social, întrucât depășește plafonul venitului minim garantat perntru persoana singură, respectiv 142 lei/lună”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.