foto cel mai fertil sezon pentru berzele de la cristian - sunt peste 100 de pui

Comuna Cristian este renumită în țară dar și în străinătate, pentru zecile de berze care își fac cuib aici în fiecare an. Anul acesta este cel mai fertil de până acum. 47 de berze și-au făcut cuiburi și au scos în total peste 100 de pui.

Cristian, tărâmul berzelor

Comuna Cristian e vestită pentru zecile de cuiburi de barză, dar şi pentru că aici există un adăpost pentru berzele rănite, care nu mai pot zbura iarna în ţările calde.

Cunoscute pentru fidelitatea lor faţă de loc, față de cuib şi față de partener, odată întoarse la Cristian, berzele se apucă să-şi repare cuiburile. Berzele sunt păsări monogame. Ambii membri ai perechii construiesc un cuib mare, care poate fi folosit mai mulți ani. În fiecare an, femelele fac de obicei patru ouă, care eclozează cam după o lună. Ambii părinți clocesc ouăle pe rând și își hrănesc puii iar aceștia părăsesc cuibul la aproximativ două luni după eclozare și continuă să fie hrăniți de părinți încă două – trei săptămâni.

Cel mai fertil sezon de până acum

Anul acesta, ornitologii de la Asociația Prietenii Berzelor au fost surprinși să descopere mai multe cuiburi decât anul trecut și mai mulți pui de barză.

„Deja se știe, berzelor le place în Cristian, însă anul acesta au reușit să ne uimească și pe noi. Și asta pentru că, la recensământ, am numărat 47 de cuiburi ocupate și 103 pui. Anul trecut am avut doar 38 de cuiburi. Ne-am bucurat să vedem că anul acesta numărul lor a crescut”, a declarat Miruna Gritu, preşedintele organizaţiei „Prietenii Berzelor“ din Cristian.

La Cristian, sunt acum în jur de 100 de berze care sunt atent monitorizate de ornitologi.

foto cel mai fertil sezon pentru berzele de la cristian - sunt peste 100 de pui
Foto: Prietenii berzelor

foto cel mai fertil sezon pentru berzele de la cristian - sunt peste 100 de pui

Ultima oră

Comentariul meu