Negocieri dure la summit-ul UE. Patru țări cer scăderea fondului de relansare economică post-pandemie
Foto: Twitter Barend Letys

Au fost trei zile de negocieri dificile privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene de la Bruxelles, după șocul provocat de pandemia de coronavirus. Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor „austere”, au sugerat duminică seară, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni pentru agenția germană DPA, după cum relatează Agerpres.

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca fonduri nerambursabile (granturi), iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Negocieri dure la summit-ul UE. Patru țări cer scăderea fondului de relansare economică post-pandemie

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca granturi (subvenții).

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat de executivul comunitar să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat că este mai bine ca liderii statelor UE să agreeze un pachet financiar ambiţios pentru blocul comunitar decât să obţină un acord rapid cu orice preţ. „În mod ideal, acordul liderilor ar trebui să fie ambiţios în termeni de amploare şi compoziţie a pachetului, în mare de-a lungul liniilor a ceea ce a fost propus de Comisie”, a declarat duminică Lagarde pentru agenţia de presă Reuters. „Din perspectiva mea, este mai bine să se agreeze un instrument ambiţios de-a lungul acestor linii, chiar dacă asta ia puţin mai mult timp. Aş spera ca liderii să cadă de acord asupra a ceva care este mai degrabă ambiţios decât rapid”, a explicat şefa BCE.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Sursa: DIGI 24

Ultima oră

Comentariul meu

Publică