Coronascepticii se înmulțesc de la o zi la alta. În mediul online circulă teorii potrivit cărora COVID 19 ar fi o boală inventată iar în spitale, s-ar oferi bani celor care acceptă să spună că au coronavirus. Mai mult, se vorbește despre rude ale unor persoane decedate care ar fi primit sume de bani ca să se scrie COVID 19 pe certificatul de deces.
Din tabăra celor care nu cred în existența virusului, fac parte politicieni cu rang înalt, medici sau preoți, în timp ce numărul îmbolnăvirilor crește în România într-un ritm, care produce îngrijorări nu doar la București, ci și la Bruxelles. Teoriile conspiraționiste sunt încurajate și la televizor dar mai ales în mediul online.
“Sunt extrem de dezamăgit de marea mocirlă a teoriilor care circulă ”
Obosiți după atâtea luni de lucru la foc continuu, medicii sibieni iau atitudine împotriva celor care fac acuzații fără să aducă niciun fel dovezi.
Medicul de familie Eduard Egri, este unul dintre doctorii care a ales să își educe pacienții și să le ofere informații corecte, din surse verificate. Cu răbdare și profesionalism, le-a oferit explicații chiar și celor mai sceptici pacienți. Acesta spune că este dezamăgit de numărul mare de informații și teorii care circulă în mediul online dar va continua să răspundă la întrebările despre coronavirus.
„Dragi pacienți, în primul rând comunicarea este esențială în orice domeniu iar in cazul de față alfabetizarea științifică este strict necesară. Prin urmare, în timpul meu liber vă pot raspunde la întrebări legate de COVID, așa cum am făcut-o și până acum, dar pentru alte probleme medicale. Sursele mele de informare sunt articole și lucrări științifice, grupuri de medici români care profesează în intreaga lume, grupuri de medici din Europa sau America, grupuri de pacienți care au sau au avut boala, pacienți individuali infectați cu care păstrez legătura telefonică, deci practic de pe toate baricadele.
Sunt extrem de dezamăgit, dar asta nu mă va face niciodată să renunț, de marea mocirlă a informațiilor, ideilor, teoriilor, înjurăturilor care circulă nestingherite în social media, de clasa politică care ar trebui sa fie unită, de cei care organizează petreceri cu sute de persoane, de cei care îi amendează cu doar 10 000 lei, adică 5 000 în 48 ore, de cei care își folosesc influența pentru a câștiga notorietate, capital electoral sau bani din povestea asta, de cei care răspândesc știri false doar că li se pare că au descoperit coada la prună, de cei care nu respectă semenii din jurul lor nerespectând recomandări simple (mască și igienă) dar și de unii reprezentanți ai bisericii care au un cuvânt de spus în comunitățile pe care le păstoresc.
M-am hotărât să împărtășesc cu voi lucrurile care mă apasă ca om și medic dar și să deschidem o cale de comunicare liberă, umană, morală, științifică și logică între noi deoarece dacă prăpastia se va adânci urmarile vor fi catastrofale din punct de vedere medical dar și socio-uman”, a scris medicul Eduard Egri, pe pagina sa de socializare.
„Unii pacienți de la Urgențe sunt întrebați dacă vor să se interneze și de COVID, că primesc 3000 lei”
Cum cele mai aprinse discuții se partă în mediul online, tot acolo au apărut și negaționiștii și ale lor teorii conspiraționiste. Zvonurile produc confuzie chiar și printre oamenii de bună credință, care au încredere în medici și în actul medical.
„Sunt indignat de ceea ce am auzit, de mai multe ori, dar în același timp și bulversat. O asistentă îi spune prietenei noastre comune că unii pacienți de la Urgențe sunt întrebați dacă vor să se interneze și de COVID, că primesc 3000 lei. Zice că întrebarea vine de mai sus. Eu unul nu cred dar vreau să aud și părerea dv. Există sume alocate pentru spitale, care tratează pacienți cu acest virus, care să îi împingă pe manageri la așa ceva?”, este doar una dintre întrebările adresate medicului Eduard Egri pe pagina sa de socializare.
Medicii sibieni combat teoriile conspiraționiste
Răspunsul a venit însă de la mai mulți medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Unul dintre cei care au reacționat, a fost chiar șeful UPU – SMURD de la SCJU Sibiu, dr. Bogdan Csillag.
„Dacă este vorba despre Urgența din Sibiu, acea asistentă va răspunde pentru calomnie”, a scris acesta.
Și medicul Cotizo Draia, de la SCJU Sibiu a intervenit în discuție.
„Eu chiar lucrez în spital și vă spun că nu există așa ceva”, a comentat și acesta la postarea doctorului Egri.
Un alt zvon se referă la decesele COVID care ar fi plătite cu bani grei de medicii din spitale.
„Se zice că și dacă moare cineva, aparținătorii sunt întrebați dacă doresc să se scrie în fișă că a murit din cauza virusului. O fi, nu zic nu, dar la ultimii trei decedați pe care îi cunosc, toti morți de alte boli, n-a întrebat nimeni. Și nici n-a oferit nimeni bani. Chiar am întrebat familiile special. Deci se pare că e tot așa, un zvon născut din lipsa de ocupație!”, a scris o sibiancă la postarea medicului.
Eduard Egri a ținut să precizeze că toate aceste teorii și zvonuri nu au nicio valoare dacă nu sunt însoțite de probe.
„Oricine emite asemenea teorii trebuie să le și demonstreze deoarece este extrem de periculos să lansezi zvonuri care bineînțeles se propagă cu mare repeziciune într-o lume însetată de senzațional”, a scris pe pagina sa medicul sibian.