Grafic îngrijorător al răspândirii COVID-19 - Soluția de viitor, carantinarea localităților-focar
foto: arhivă

Centrul de comandă coordonat de Raed Arafat a realizat o analiză cu localitățile care au cel puțin un caz de coronavirus raportat în decurs de 14 zile. Conform graficului, situația este îngrijorătoare, virusul răspândindu-se în toată România. O soluție de viitor este aceea de a carantina localitățile-focar. 

Graficul începe cu data de 1 iunie, când erau 361 de astfel de localități, în timp ce la 17 iulie s-a ajuns la 885 de localități care au minimum câte un caz de COVID în ultimele 14 zile, scrie DIGI24.

Grafic îngrijorător al răspândirii COVID-19 - Soluția de viitor, carantinarea localităților-focar
Evoluția de la 1 iunie a numărului localităților din România cu cel puțin un caz de covid-19 raportat la 14 zile/ Foto: captură TV Digi24

„Asta înseamnă că se răspândesc cazurile. Un caz nu e mare problemă. Nu spunem că această localitate are o mare problemă, dar faptul că numărul localităților este în creștere este un semnal și bineînțeles că aici se pot întâmpla, până descoperim un caz, că mai sunt și altele asimptomatice în jur, care pot răspândi virusul la alte persoane, dintre care o parte să devină simptomatici și să se afle despre ei”, a explicat vineri seara, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Întrebat unde se va ajunge în ritmul acesta, în care suntem foarte aproape să înregistrăm 900 de cazuri noi în 24 de ore, iar pentru august sunt prognozate chiar peste 1.000 de cazuri pe zi, Raed Arafat spune că în mod clar, în unele zone, în care situația se poate agrava, se vor lua anumite măsuri locale, zonale, de restricție.

„Este posibil. (…) Oamenii nu trebuie să se teamă de măsuri, ei trebuie să ne ajute ca să nu se ajungă în situația în care să se ia măsuri. Cum ne ajută? Respectând măsurile minime care s-au cerut, de la mască la distanțare, la spălatul pe mâini, la dezinfectare. Dacă ei ne-ar ajuta cu acest lucru și ar respecta regulile, n-am mai ajunge la momentul în care s-ar putea să trebuiască să restricționăm niște activități pe zone limitate sau să începem să avem controale mult mai intense pe respectarea regulilor, să se aplice amenzi, sancțiuni. Nu doresc acest lucru, dar trebuie să găsim o soluție”, a punctat Raed Arafat.

Soluția de viitor: carantinarea localităților-focar

Raed Arafat a fost întrebat cum va fi rezolvată situația în care în care într-o localitate crește numărul cazurilor de COVID-19. „Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii – complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Raed Arafat.

Arafat a explicat că se poate face o carantină zonală, acolo unde cazurile cresc. Astfel, pot fi interzise accesul și ieșirea din localitate.

„În viitor, în loc să iei măsuri generalizate pe întreg teritoriul țării, cred că asta va fi soluția, cel puțin într-o fază în care boala nu este generalizată și apare pe alocuri și dacă acolo crește foarte mult, să iei măsura pe zona respectivă”, este de părere șeful DSU.

Situația de la Vama Veche – „Acolo se întâmplă transmiterea, dar acasă se manifestă boala”

Sunt însă și situații când astfel de analize și cifre ar fi inutile, iar exemplul este Vama Veche, unde nu poți să spui că ai un număr mare de diagnostice pozitive. „De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea, dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă, când ajunge la el acasă”, a punctat Raed Arafat.

În astfel de cazuri, este nevoie de controale și de respectarea regulilor. „Au început controale din ce în ce mai dese, astăzi (n.red.: vineri) exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final”, a dat asigurări Raed Arafat.

„Noi am zis-o de la început, vom conviețui cu acest virus, virusul nu va dispărea, viața normală în totalitate, cum a fost înaintea acestui virus, încă nu e posibilă și atunci este clar că noi va trebui să luăm măsuri, dacă vrem să ajungem să trăim viața cât mai aproape de normal, să luăm măsuri ca regulile să se respecte, având în vedere că în societate avem mulți care recomandă nerespectarea regulilor și atacă măsurile care sunt luate de autorități”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

Sursa: DIGI24

Ultima oră