Confesiunile mămicilor din Sibiu în pandemie – “Soțul a văzut copilul abia la externare”
Sursa: ReginaMaria

Copiii reprezintă comoara cea mai de preț pentru orice părinte. Până  de curând, femeile iși făceau planuri despre cum vor naște ținute de mână de soții lor și cum acesta va sta alături de ele zi și noapte pe perioada spitalizării, împărțind împreună bucuria nașterii. Acestea visau momentul în care vor sărbători cu nașii, prietenii și familia acest eveniment important, ca să nu mai zicem de plimbările în parc, sub pomii înflorți. Lucrurile au luat pentru ele o întorsătură dramatică și complet neprevazută.

Contextul epidemiologic în care ne aflăm de mai bine de trei luni, a dat peste cap drastic toate planurile familiilor care au planificat un copil.

Confesiunile mămicilor din Sibiu în pandemie – “Soțul a văzut copilul abia la externare”

Cum a fost să naști în pandemie la Spitalul Județean din Sibiu

Experiența primei nașteri este una deosebită, dar mai ales în condiții de carantină. “Experiența nașterii a fost una foarte emoționantă. Am ales să nasc primul bebeluș la Spitalul Județean din Sibiu. Când s-a instalat starea de urgență, mi-am făcut griji pentru sănătatea mea și a bebelușului. Eram în plină pandemie atunci când trebuia să nasc, mi-am făcut gânduri o mie și mereu mă gândeam oare cum o să fie, având în vedere situația. M-am speriat extrem de tare.”, spune Lavinia, o tânără care a devenit mămică în starea de urgență.

Momentul nașterii este cel mai emoționant din viața unei femei. Reprezintă un adevărat fenomen al sentimentelor. Mama experimentează simultan o serie de emoții precum, durere, teamă, fericire și împlinire. “Cel mai frumos moment a fost atunci când ne-am întâlnit cu tati la ieșirea din maternitate, soțul a văzut copilul abia la externare. Când mi-am auzit copilul plângând după naștere și când mi l-a adus să-l pup, am plâns pentru această binecuvântare.”, a mai mărturisit proaspăta mămică.

„Experiența nașterii a fost una plină de emoții, pe care le-am depășit datorită echipei de profesioniști care m-au asistat, condusă de domnul dr. Popescu Dragoș, care au reușit să creeze o atmosferă degajată și m-au făcut să mă simt confortabil, în ciuda perioadei de pandemie în care am născut.”, a spus Iulia, mămica unei fetițe născute în luna mai.

Care era starea de spirit în rândul celorlalte mame și a cadrelor medicale

„Medicul meu era foarte relaxat, nu mi-a inspirat frică, ceea ce a fost foarte bine și a contat foarte mult pentru mine, chiar și asistentele foarte drăguțe, la terapie intensivă m-au ajutat mult. Cât despre cele de pe secția de bebeluși, când am mers sus în salon nu mai pot sa zic la fel, mi se păreau speriate și scurte la vorbă, dacă nu aveai întrebări nu prea aveau treabă cu tine. Prietena mea urma să devină mamă cu o lună mai târziu, ne încurajam una pe alta și sperăm să fie bine, era și ea speriată. Cât despre celelalte mame, ele erau alături de mine și spuneau că o sa trecem cu bine.”, a adăugat Lavinia.

Tinerele mămici spun că sarcina pe perioada pandemiei a adus o doză de stres în plus, o mulțime de emoții și îngijorări, dar au rămas optimiste datorită susținerii medicilor și a celor dragi și că speră ca lucrurile să revină la normal cât mai curând. „Îmi place să cred că e doar o perioadă, că oamenii vor deveni mai conștienți și mai grijulii cu propria sănătate și astfel această perioadă va trece, iar dupa aceea, lucrurile se vor așeza  mai bine decât inainte. Experiența trăită mi-a servit drept o lecție, din care chiar am învățat câte ceva.”, a mai adăugat Iulia.

Datorită tehnologiei, rudele au fost aproape, chiar și de la distanță

„Nu a avut voie nimeni în vizită la maternitate. Soțul și familia au văzut copilul doar prin intermediul tehnologiei, (apeluri video) pe perioada internării. Mi-ar fi plăcut foarte mult ca soțul sa poată fi alături de mine dupa naștere. Dar cum spuneam, noroc cu tehnologia, că a putut fi alături de mine și de fetiță chiar și de la depărtare.”, a mai declarat Iulia.

Câte nașteri au fost în Sibiu în pandemie

Numărul nașterilor din perioada pandemiei este ușor scăzut, față de aceleași luni ale anului trecut. Dacă în anul 2019, în perioada martie – iunie, la nivelul Spitalului Județean din Sibiu au fost înregistrate 1060 de nașteri, anul acesta, numărul aferent aceleiași perioade fiind de 988 de nașteri. În perioada stării de urgență (16 martie 2020 – 15 mai 2020) s-au înregistrat 468 de nașteri dintre care 16 gemelare, rezultând un total de 484 de nou-născuți: 243 băieți și 241 fete.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică