răspunsul primăriei sibiu la sesizarea usr privind programul de bugetare participativă
foto arhivă

Primăria Sibiu transmite USR Sibiu câteva informații importante pentru a îndrepta erorile din comunicarea publică pe care reprezentanții acestui partid au făcut-o cu privire la programul de bugetare participativă în municipiul Sibiu.

În primul rând, Primăria a demarat acest program pentru că DOREȘTE să audă vocea și ideile sibienilor pe care le implementăm din respect pentru comunitate și nu ne limităm doar la discuții sterile de campanie și fotografierea în jurul unui gropi din unul dintre puținele cartiere care încă nu au fost modernizate.

În ceea ce privește programul de bugetare participativă, facem următoarele precizări:

Cele nouă proiecte selectate în programul din 2018 au fost bugetate și demarate în 2019, așa cum am anunțat public, și sunt aproape TOATE finalizate sau într-un stadiu avansat:

  1. INSTALAREA DE DELIMITATOARE PENTRU PISTELE DE BICICLETE – această soluție este implementată în cadrul proiectului de creare a coridorului pentru biciclete între cartierul Ștrand și parcul Sub Arini, un șantier în curs. Delimitatoarele vor fi utilizate pentru a proteja și separa bicicliștii care utilizează această pistă de traficul auto.
  2. TRECERI DE PIETONI ILUMINATE INTELIGENT: acest proiect pilot a fost realizat deja, în septembrie 2019 intrând în funcțiune sistemele de iluminare inteligentă la patru treceri de pietoni pe artere intens circulate, trei pe bulevardul V. Milea și una pe șoseaua Alba Iulia.
  3. MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI! este deja realizat. Primăria Sibiu a achiziționat 700 de dozatoare de săpun care au fost instalate în unitățile de învățământ care nu aveau deja astfel de dotări, iar o echipă a Asociației Pro Pediatria și a Spitalului de Pediatrie a fost prezentă în școli pentru a-i învăța pe elevi cum să se spele corect pe mâini, igiena mâinilor fiind esențială pentru sănătatea lor și prevenirea răspândirii bolilor.
  4. SMART CITY BUS – dezvoltarea unei aplicații mobile care să ofere informații călătorilor în timp real despre timpul de sosire în stație a autobuzelor. Acest proiect este în curs de realizare. Aplicația a fost inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, un proiect finanțat din fonduri europene pentru care procedura de achiziție este în curs. Pe lângă achiziția a 40 de autobuze noi și a unor dotări pentru stațiile de autobuz, acest proiect include crearea aplicației mobile destinate călătorilor.
  5. SIBIUL VERDE este un proiect multi-anual, a cărui aplicare a început în 2019. În fiecare cartier reabilitat, pe fiecare stradă modernizată a cărei lățime permite Primăria Sibiu plantează arbori și creează zone verzi. Ca proiecte mai deosebite amintim crearea unor insule de verdeață în Piața Unirii și pe strada Andrei Șaguna (realizat), plantări de arbori pe aliniamentele șoselei Alba Iulia (realizat), plantarea de arbori în scuarul verde de la Piața Rahova și în cel de pe strada N. Olahus (realizat), plantarea de arbori pe aliniamentul străzii Târgu Fânului (realizat), crearea unui parc de 6 hectare în cartierul Tilișca (în lucru), modernizarea străzii Calea Dumbrăvii (în curs). Acest proiect continuă și în anii următori, creșterea suprafeței de zone verzi fiind o direcție strategică a Primăriei pentru reducerea poluării și creșterea calității locuirii.
  6. ART PARC este un proiect care prevede dotarea cu mobilier a unui mal al parcului Cetății, înspre Cazarma 90. Această zonă este una istorică și din acest motiv alcătuirea și avizarea proiectului a necesitat demersuri mai ample. Primăria Sibiu a organizat o procedură de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, dar nu s-au prezentat ofertanți. Vom continua demersurile până la contractarea și finalizarea lucrărilor.
  7. MODERNIZAREA PARCULUI PIAȚA CLUJ: s-a realizat până în prezent documentația și proiectarea, avizarea și s-au contractat lucrările care se află în prezent în curs, așa cum am comunicat public. Suntem siguri că reprezentanții USR, în periplul lor prin Sibiu și mai precis prin zona Terezian – Țiglari au văzut acest șantier și poate l-au și fotografiat. Aleile și iluminatul public sunt în modernizare, în mijlocul parcului este în curs de creare o fântână arteziană și în scurt timp vor fi montate și echipamentele de joacă pentru copii. Pentru adulți creăm o zonă de workout și oferim internet wireless gratuit celor care aleg acest parc pentru recreere.
  8. DOTAREA CURȚILOR GRĂDINIȚELOR ȘI ȘCOLILOR CU JOCURI EDUCATIVE PLAYFORM – Acest proiect a fost realizat. Un număr de 12 unități de învățământ au fost dotate cu jocuri Playform, un tip de joc pentru exterior educativ și distractiv, conceput pentru a stimula imaginația și creativitatea copiilor. Și nu ne-am oprit aici, Primăria Sibiu continuând investițiile de amenajare a curților grădinițelor, școlilor și liceelor cu terenuri de sport și mobilier specific.
  9. ECRANE LED DE ÎNALTĂ REZOLUȚIE ÎN PASAJUL BULEVARD. Și acest proiect este în implementare. Până în prezent s-a realizat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții și proiectul tehnic după șase proceduri de achiziție în care nu s-au prezentat ofertanți, întârziind astfel concretizarea proiectului. Următorul pas pe care îl vom face în această lună este contractarea lucrărilor propriu-zise.

Cele 6 proiecte selectate în 2019 au fost bugetate în anul 2020 și au intrat în implementare, aflându-se în diverse stadii. Spre exemplu, dotarea Palatului copiilor este în linie dreaptă. În urma consultărilor cu responsabilii din cadrul Palatului copiilor, Primăria a definitivat lista cu materiale și obiecte necesare și începe achiziția acestora. De asemenea, pentru proiectul de amplasare a unor biofiltre în oraș s-a studiat piața și s-a identificat soluția tehnică potrivită Sibiului, urmând organizarea procedurii de achiziție.

PRIN URMARE, solicităm reprezentanților USR Sibiu să dea dovadă de responsabilitate în afirmațiile publice și să se documenteze mai temeinic înainte de a face afirmații/acuzații nefondate. Primăria Sibiu le stă la dispoziție pentru informații, dar și pentru idei CONSTRUCTIVE, care vin în sprijinul cetățenilor și nu sunt emise doar în contextul campaniei electorale.

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Ultima oră

Comentariul meu