avertisment - peste 700 de sibieni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe
FOTO arhivă

Înțepăturile de căpușe reprezintă o reală problemă, fiindcă acestea pot transmite prin mușcătura lor boli grave, cum ar fi: boala Lyme, febra recidivantă sau encefalită de capușă. În acest sens, DSP Sibiu vine cu o serie de recomandări, în contextul în care, în doar patru luni, sute de persoane au ajuns la spitalele din județ. 

Peste 700 de sibieni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe, în ultimele patru luni. „Conform datelor centralizate din cele șase unităţi spitaliceşti din județul Sibiu, în anul 2020 s-au prezentat la spital, în total, 745 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 938 persoane în aceeași perioadă a anului 2019”, se arată pe site-ul DSP Sibiu.

avertisment - peste 700 de sibieni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe

Cum ne ferim de căpușe

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu vine cu o mai multe recomandări în atenția sibienilor, în ceea ce privește felul în care putem evita înțepăturile de căpușe.

  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  • Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  • Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
  • Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Ultima oră

Comentariul meu