Un fenomen fascinant a putut fi observat pe cerul Sibiului, duminică, la lăsarea serii. Este vorba despre norii noctilucenți sau norii mezosferici polari, care au fost surprinși în imagini de sibieni.
Norii noctilucenți sau norii mezosferici polari sunt nori de mare altitudine care strălucesc la crepuscul în nuanțe argintii, scrie Wikipedia. Norii noctilucenți se formează la altitudini între 80 și 85 kilometri și pot fi observați de la latitudini cuprinse între 50 și 65 grade în lunile de vară.
Un cititor Ora de Sibiu ne-a furnizat mai multe imagini pe care le-a realizat seara trecută. „Norii aceștia s-au văzut aseară din Sibiu. Sunt nori noctilucenți. Sunt la 15 kilometri de limita de unde începe spațiul cosmic. Posibil să se vadă și azi. Când apar, țin de obicei câteva zile. Sibiul pare la limită ca vizibilitate”, transmite cititorul.
Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 1885, după erupția vulcanului Krakatau din 1883, se mai arată pe site-ul Wikipedia. Se presupune că norii noctilucenți ar putea fi formați din particule fine de gheață și cristale de metan. Aparițiile din ce în ce mai dese au fost puse pe seama fenomenului încălzirii globale, gazele cu efect de seră conducând la creșterea temperaturii la sol, dar la scăderea temperaturii în zonele cele mai înalte ale atmosferei.