podcast turismul în pandemie la sibiu vine la pachet cu siguranța sanitară - de ce nu vin turiștii

Se anunță una dintre cele mai calde veri din ultimii ani, iar sezonul vacanțelor  încearcă cu greu să se strecoare printre restricțiile impuse de autorități, undeva între lunile iulie și septembrie. Experții în turism nu sunt deloc optimiști, atunci când vine vorba despre despre vara lui COVID 19. La Podcastul Ora de Sibiu stăm de vorbă cu Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.

Despre vara lui COVID 19

Și la Sibiu, anul 2020 este greu predictibil din punct de vedere turistic, cu mulți operatori care fac tot posibilul să se adapteze. O parte lucrează pentru pregătirea anului 2021 iar alții, se gândesc să nu mai deschidă deloc anul acesta.

„Cred că este imposibil să faci estimări în climatul acesta plin de incertitudini. Cert este că, în ultimele trei luni, activitatea turistică a fost aproape zero, iar acum, gradul mediu de ocupare este în jur de 15 %, când, pe vremea aceasta, anul trecut, eram la 75 – 80% grad de ocupare. Mulți dintre cei care aleg Sibiul sunt turiști individuali sau familii care vin fie într-un city break sau într-un concediu mai scurt, căutând cu predilecție turismul în natură. În ciuda dificultăților este foarte important de subliniat că, autoritățile locale și operatorii din turism, dovedesc o mare responsabilitate și pun pe primul loc siguranța sanitară a localnicilor, a angajaților și, bineînțeles a oaspeților. Astfel că, cei care ne vor vizita în perioada următoare vor avea parte de condiții și experiențe turistice adaptate normelor în vigoare”, spune Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.

Turismul local în pandemie

Vacanțele din 2020 vor fi atipice. Oamenii se vor orienta mai mult spre siguranță și alegerile pe care le vor face, vor depinde mult de măsurile pe care le vor lua hotelierii. Pe termen scurt, interesul general este acela de a impulsiona consumul, însă, pe termen lung, este posibil ca turismul să se scumpească.

„Cu toate că operatorii din turism au cheltuieli suplimentare legate de implementarea normelor de siguranță sanitară, nu la toți acestea se reflectă în preț. Mulți au rămas la nivelul prețurilor din 2019 iar mulți operatori din turism sunt preocupați să le ofere servicii suplimentare oaspeților lor cum ar fi de exemplu cina inclusă în pachet sau micul dejun gratuit, pentru a-i convinge pe turiști să aleagă Sibiul”, observă Alin Chipăilă.

Este foarte important ca hotelierii să comunice măsurile de siguranță pe care le-au luat și va fi important ca autoritățile locale să-i ajute pe oamenii de afaceri cu investiții în turism și să promoveze turismul local.

„Suntem destinația turistică din centrul țării, așadar aproape de toți, oferim un mozaic de posibilități de petrecere a vacanțelor sigure, de la turisml rural, turismul activ, turismul balnear și cel gastronomic și avem o rețea de furnizori de servicii de calitate, cu multă experiență în primirea oaspeților. Sper că suntem pe lista cu destinații de vizitat în acest an”, mai spune acesta.

Sibiul, oraș sigur în pandemie

Sibiul a fost declarat printre cele mai sigure destinaţii turistice din Europa în timpul pandemiei de coronavirus. European Best Destinations, o agenţie de turism susţinută de Uniunea Europeană, a inclus oraşul pe lista celor mai sigure destinații de vizitat în Europa.

piata mare sibiu

„Nu sunt foarte multe destinații turistice despre care s-a scris la modul pozitiv în media internațională, în această perioadă și câștigul de imagine, de brand awareness pentru Sibiu, este extrem de valoros, atît pe piața internă, cât și pentru piețele externe. Această recunoaștere, aduce un mare capital de imagine dar și responsabilitatea de a oferi experiențe de calitate și mai ales sigure”, crede Chipăilă.

Ultima oră

Comentariul meu