subvenții pentru firmele care angajează tineri - peste 200 de angajatori sibieni au primit bani de la stat
FOTO arhivă

Firmele din județul Sibiu care angajează tineri, pot beneficia de subvenții de la stat. Tinerii angajați trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Situația la zi în județul Sibiu

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) implementează proiectul „ACTIMOB NEETs – Activare şi mobilitate tineri NEETs”, cofinanțat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU).

La nivel național, prin intermediul acestui proiect,  vor fi acordate șomerilor NEETs 2.563 de prime și 8.583 de subvenții vor fi acordate angajatorilor pentru angajarea tinerilor NEETs. La nivelul județului Sibiu, au fost parafate convenții pentru 249 de tineri și peste 207 angajatori.

Integrarea durabilă a tinerilor pe piața muncii

Proiectul se subscrie obiectivului POCU de asigurare a integrării durabile pe piața muncii a tinerilor NEETs contribuind la creșterea ocupării tinerilor care nu au un loc de muncă, nu sunt într-o formă de educație și nu urmează cursuri de formare profesională, precum și la reducerea reticenței angajatorilor de a angaja tineri fără experiență de muncă.

Prin intermediul acestui proiect, ANOFM și-a propus să contribuie la susținerea  ocupării a 10.728 tineri NEETs șomeri, cu vârsta între 16 – 24 ani, cu domiciliul sau reședința în regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud – Muntenia, Sud-Est, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Cine poate primii subvenții

ANOFM va acorda, cu respectarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, subvenții angajatorilor care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, tineri NEETs, iar pe de altă parte va acorda acestor tineri prime pentru a stimula încadrarea în muncă sau mobilitatea, după cum urmează:

1. Subvenții pentru o perioadă de 12 luni pentru angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată:

• tineri NEETs absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ;
• tineri NEETs unici susţinători al familiei monoparentale;
• tineri NEETs;
• tineri NEETs aflați în șomaj de mai mult de 6 luni, conform prevederilor legale, denumiți șomeri de de lungă durată;
• tineri NEETs cu handicap;

2. Subvenții pentru o perioadă de 18 luni pentru angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată:

• tineri NEETs absolvenţi cu handicap ai unor instituţii de învăţământ;

3. Prime de activare pentru tineri NEETs, înregistraţi la AJOFM de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni;

4. Prime de încadrare pentru tineri NEETs, înregistraţi la AJOFM, care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul;

5. Prime de instalare pentru tineri NEETs, înregistraţi la AJOFM, care încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate.

Proiectul se implementează la nivelul ANOFM și al agențiilor pentru ocuparea forței de muncă din județele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea și Sibiu.

Bugetul total al proiectului este de 265.000 de lei (57.000 euro), din care 226.000 lei (aprox. 48.000 de euro) sunt cheltuieli nerambursabile.

Persoanele interesate pot afla informații de pe site-ul www.anofm.ro și pagina de Facebook a instituției, https://www.facebook.com/fiiinformat/.

Ultima oră

Comentariul meu