Prezența apei la robinet este pentru sibieni, de mai bine de 125 de ani, ceva obișnuit, fiecare picătură de apă potabilă având în spatele ei eforturile a sute de oameni implicați într-o activitate care este neîntreruptă.
Din mediul său natural, apa este captată și transportată prin conducte de aducțiune pentru ca mai apoi să fie filtrată și dezinfectată spre a deveni potabilă, adică sigură pentru consumul uman.
În prezent, Sibiul se bucură de siguranța oferită de două mari stații de potabilizare a apei, ”Dumbrava” și ”Sibiu Sud”, alimentate din sursele Gura Râului și Sadu, având capacități de tratare suficiente pentru consumul actual și cel previzionat al orașului Sibiu, cât și al numeroase localități din județul Sibiu. Pentru ca apa să se scurgă pe un sifon pentru lavoar, e important mai întâi să ajungă în fiecare casă.
Stația ”Dumbrava” tratează în fiecare secundă 600 de litri de apă provenită din Acumularea Gura Râului (capacitate ce poate crește până la 1.200 l/s) pe care-i furnizează atât în municipiul Sibiu, cât și în comunele limitrofe: Șelimbăr, Cristian și Șura Mare (inclusiv satele aparținătoare acestora) și, prin intermediul Aducțiunii ”Apa Secașelor”, în Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Gusu, Bogatu Român, Presaca, Broșteni și Păuca. În viitorul apropiat, din această aducțiune vor fi alimentate noi localități: Dobârca, Ludoș, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus și orașul Miercurea Sibiului. Astfel apa ajunge curată în fiecare casă și oricine se poate bucura de o apă bună atât de bâut cât și de un dus după un paravan de cadă.
Stația ”Sibiu Sud”, alimentată din sursa Sadu, poate trata până la 400 de litri pe secundă, asigurând apă de calitate locuitorilor din Cisnădie și Rășinari, urmând ca după realizarea de rețele de distribuție, să alimenteze și locuitorii Cisnădioarei.
Cele două mari uzine de apă ce deservesc populația Sibiului și a localităților limitrofe sunt conectate la surse stabile de apă, iar liniile de tratare sunt echipate corespunzător asigurării unui nivel optim al calității apei furnizate.
Odată cu extinderea ariei de operare prin preluarea de noi localități, Apă Canal Sibiu S.A. a primit spre operare uzine de apă cu tehnologie învechită, alimentate din surse ce nu asigură un aport calitativ și cantitativ suficient de apă atât pe timpul verii , când există mari probleme de calitate în perioada precipitațiilor abundente, sau insuficiența apei în perioadele secetoase, dar si pe timpul iernii când apele curgătoare îngheață. Odată cu dezghețul se produc torenți cu turbulență foarte mare sau poduri de gheață care influențează negativ funcționarea captărilor de apă brută. Acestea au fost preluate de la primăriile din aria de operare, în starea tehnică în care se regăseau la acel moment, cu linii de tratare depășite și personal ce a trebuit specializat.
Cele mai reprezentative exemple sunt Stațiile de potabilizare a apei din Avrig și Tilișca, alimentate din râuri de munte al căror debit se reduce dramatic pe timpul verii și chiar al iernilor secetoase, sau a căror apă devine un ”mâl lichid” la fiecare ploaie mai consistentă.
Pentru a îmbunătăți procesul de tratare, în Stația Tilișca a fost achiziționată și pusă în funcțiune o instalație de dozare a coagulanților menită să accelereze procesul de decantare al apei, precum și instalații de monitorizare online a debitului, turbidității, clorului rezidual sau pentru realizarea dezinfecției apei potabile.