Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Sibiu în urma pandemiei
Prețurile pentru locuințe în principalele orașe din România nu s-au schimbat în ultimele două luni, însă specialiștii atrag atenția că piața imobiliară va suferi efectele pandemiei de coronavirus, prin scăderea vânzărilor, mai ales dacă împrumuturile vor fi mai greu de luat. ” Toată lumea se întreba dacă după pandemie prețurile pentru locuințe vor suferi modificări. Într-adevăr, pe perioada pandemiei, deși agențiile imobiliare și-au putut desfășura activitatea, oamenii nu aveau posibilitatea de a ieși din case pentru a vizualiza spațiile, ceea ce a condus clar la căderea vânzărilor. Un alt impediment în realizarea tranzacțiilor in această perioadă este faptul că o parte din bănci nu mai acordă credite persoanelor care au fost în șomaj tehnic. Cererea este mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut, tocmai din cauza persoanelor aflate în imposibilitate de achiziționare, unii au rămas fără job, la alții a fost modificat salariul, iar bancile încă nu și-au dat verdictul final referitor la credite”, spune Denisa Stanila de la Living Vision Sibiu. Apartamente de vânzare sunt destule, dar cumpărătorii au devenit mai precauți.
La începutul pandemiei, în luna martie, a fost înregistrată o creștere a tranzacțiilor la nivel național cu 1,8%, iar de la ridicarea stării de urgență, aceasta a scăzut cu 1,7%, conform unor statistici realizate de www.imobiliare.ro. Orașele mari nu au fost atât de puternic afectate, spre deosebire de orașele mici și mai slab dezvoltate. „Numărul tranzacțiilor a scăzut ușor, însă prețurile au rămas neschimbate, și nici nu preconizăm că vor scădea în viitorul apropiat.”, spune Adrian Vasiu, de la RE/MAX Grup de Lux. Vezi și apartamente în Ploiești.
Pandemia de coronavirus a paralizat turismul local
Vara este anotimpul cand Sibiul prindea viață. An de an, aici aveau loc diverse evenimente culturale și festivaluri distractive. Anul acesta, o mare parte dintre ele au fost amânate, fapt care a afectat grav dezvoltarea turismului local, iar acest lucru a influențat negativ multe domenii, printre care și sectorul imobiliar. „Cel mai afectat segment al sectorului imobiliar este închirierea locuințelor în regim hotelier. Oamenii au investit sume foarte mari pentru a cumpăra apartamente în zone centrale și pentru a le amenaja, și se așteptau la un anumit randament, iar astăzi sunt puși în situația de a nu avea șansa să-și recupereze banii. „, a mai spus Adrian Vasiu.
Cu toate acestea, piața imobiliară din Sibiu nu a fost atât de puternic afectată. Atât prețurile pentru vânzarea apartamentelor, cât și cele pentru închiriere, au rămas relativ constante.
Măcar de ar valora cât cer pe ele… Păcat de oamenii ce muncesc pe zeci de ani ca ,, ăștia,, să facă target pe spatele lor.