„Alergiile în pandemie” - Cum le deosebim de coronavirus

Alergologii din România, dar și din întreaga lume atrag atenția asupra diferențelor și asemănărilor dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienții alergici sunt extrem de simptomatici

Astăzi a început Săptămâna Mondială a Alergiei. Tema din acest an este una de actualitate: îngrijirea alergiilor nu trebuie să înceteze din cauza COVID-19.
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a decis să informeze corect publicul larg asupra simptomelor și semnelor alergiilor, punând accentul asupra simptomelor care fac diferența între alergie și COVID-19.
„Alergie în Pandemie” este campania pe care Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a demarat-o pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din această perioadă.
„În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica… Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situație pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică și neînțelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, a declarat Conf. Dr. Roxana Bumbăcea, președintele SRAIC.

Au numitori comuni, dar și elemente de diferențiere. Febra și pierderea mirosului, semn că mai probabil nu este alergie!

În ceea ce privește cele două afecțiuni, specialiștii atrag atenția că există simptome comune, dar și simptome care le diferențiază, iar cunoașterea acestora este esențială atât pentru persoanele alergice, cât și pentru populația generală.
Există o temere în ambele tabere: în timp ce persoana alergică se teme să lase simptomele să se manifeste pentru a nu fi blamată, ceilalți se tem de contagiozitate. Până într-un punct, cele două, alergia și COVID-19, se aseamănă: tusea, secrețiile nazale și durerile de cap pot apărea în ambele situații. Însă febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale, oboseala sunt simptome care mai probabil aparțin COVID-19.
Șef de lucrări Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, vicepreședinte SRAIC, explică: „În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă), pacienții alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt: strănut repetitiv, secreții nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare. Deși de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli și poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există și diferențe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra și pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie.

Persoanele cu alergie se pot simți stigmatizate din cauza confuziilor create de simptome

Psihologul și psihoterapeutul Oana Calnegru explică: „Un lucru e cert – pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum și inflamarea emoțională pe care o generează în cei mai mulți dintre noi; însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea și strănutul își vor mai face simțită prezența în continuare. Încrederea, reglarea emoțională, cunoașterea și compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine să le integreze în relația cu sine și cu cei din jur”.

Ultima oră