Drapelul României, emblemă a naţiunii române, a unităţii şi libertăţii poporului nostru, este sărbătorit anual în data de 26 iunie.
De nelipsit din spaţiul urban şi rural al României contemporane, drapelul indică adesea prezenţa instituţiilor de stat şi sărbătorirea unor evenimente importante la nivel local sau naţional. Nu de puţine ori, îl vom găsi arborat în balcoanele blocurilor din oraşe sau la ferestrelor caselor de la ţară. Deşi a fi patriot este mai puţin de actualitate, remarcăm adesea că mulţi dintre noi sunt mândri să poarte cele trei culori cu prilejul unor sărbători naţionale sau religioase. Regăsim drapelul, în diferite forme, la brâul costumelor populare şi, adesea, pe etichetele brandurilor de produse româneşti sau pe obiecte promoţionale.
Roşul, galbenul şi albastrul au animat de-a lungul timpului generaţii de români, în vremuri în care patriotismul autentic era una dintre valorile vieţii cotidiene din teritoriile româneşti. Istoria acestui element vizual a stârnit emoţia şi mândria celor care au luptat pe câmpurile de luptă în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. A fost însemnul revoluţionarilor României moderne şi contemporane în 1848 şi 1859, a fost prezent la Marea Unire din 1918, la Alba Iulia şi este un simbol al eroilor români din toate tipurile. Astăzi, steagul tricolor însoţeşte permanent Armata Română, face parte din toate ceremoniile oficiale şi este, alături de Imnul de Stat, simbol al României în competiţii sportive.
De-a lungul timpului, au existat numeroase reprezentări ale drapelului, în text ori imagine. Mulţi dintre noi îşi amintesc, bunăoară, de renumitul tablou semnat de Constantin Daniel Rosenthal, „România revoluţionară”, aflat în patrimoniul Muzeului de Artă al României sau de steagul de pe care a fost retrasă stema în 1989. Pentru cei mai în vârstă, imaginea celor trei culori legănându-se în bătaia vântului este prilej de emoţie, bucurie şi nostalgie. Din anul 2019, pe clădirea Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu regăsim arborate două drapele de dimensiuni impresionante, însemn al identităţii culturale şi lingvistice româneşti.
Cu prilejul Zilei Drapelului Naţional al României, din Colecţiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu am adus la lumină materiale care ilustrează tematica legată de această emblemă a libertăţii, unităţii şi solidarităţii românilor de pretutindeni. Dacă sunteţi pasionaţi de istoria modernă şi contemporană a României sau de vexilogie, vă invităm să consultaţi seria de materiale dedicate Drapelului Naţional.