primul pacient cu coronavirus din sibiu externat înainte să se vindece - se va trata acasă
foto: arhivă

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu au externat, joi, primul pacient care nu este complet vindecat și nu are două teste COVID negative.

Pacientul externat, joi, are o formă ușoară a bolii și își va continua tratamentul acasă. Și alți bolnavi infectați cu coronavirus, asimptomatici sau cu forme ușoare, ameliorate și fără febră ar putea fi externați în zilele următoare.

„În baza Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1837/2020, care schimbă procedurile în abordarea cazurilor Covid, azi a avut loc prima externare a unui pacient, cu o formă ușoară a bolii, cu test încă pozitiv. Urmează ca, în următoarele două zile, să fie evaluate și apoi externate și alte cazuri similare”, a transmis Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Externări mai rapide pentru bolnvii cu forme ușoare

Ordinul nr. 1837/2020 al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, prevede reguli mai relaxate pentru externarea pacienţilor asimptomatici sau cu simptome uşoare. Asimptomaticii pot fi externaţi după 10 zile de la primul test pozitiv, chiar dacă un test de control ulterior arată că sunt în continuare pozitivi, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea a 14 zile, cât durează perioada de izolare.

Pacienţii asimptomatici, care sunt negativi la testul de control, pot fi externaţi după 10 zile fără a mai fi obligaţi să se izoleze la domiciliu. În ceea ce priveşte pacienţii cu simptome uşoare, spializarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile, și nu trebuie să aibă febră cel puţin 72 de ore consecutiv, iar simptomatologia să fie ameliorată.

Peste 100 de pacienți internați la Sibiu cu COVID 19

Peste 627 de persoane s-au infectat cu coronavirus, de la debutul pandemiei și până în prezent, în județul Sibiu. Joi, în spitalele din oraș, sunt internați 107 pacienți.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu sunt, în prezent, internate 67 de persoane, dintre care 4 se află pe secția ATI. La Pediatrie se află 4 copii bolnavi, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie, 36 de pacienți.

„Joi, 25 iunie, sunt internați un număr total de 107 de pacienți confirmați pozitiv în urma testării SARS CoV-2. Dintre aceștia 4 sunt pe secția ATI a SCJU SIBIU, iar 63 pe alte secții ale SCJU SIBIU. 4 sunt copii, internați în cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu. Un număr de 36 pacienți sunt internați în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmați pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 586 de adulți și 41 copii. Până la data curentă au fost declarate vindecate și externate 470 de persoane, iar 50 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. De asemenea un număr total de 4 persoane au fost reinfectate dintre cele care au fost vindecate și externate.

Ultima oră

Comentariul meu