Sezonul turistic 2020 a fost parțial compromis din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, în Sibiu nu se mai găseau locuri de cazare în hoteluri și pensiuni, anul acesta, gradul de ocupare este de cel mult 30%. O lovitură grea pentru turismul local dar și pentru hotelieri, care își revin cu greu după trei luni de pauză forțată.
Nu mai e ce-a fost
După cele trei luni de inactivitate, impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus, operatorii turistici din Sibiu încearcă să își revină. Noua normalitate este însă profund marcată de criza pe care pandemia de coronavirus a generat-o în lumea întreagă.
În plin sezon estival, Sibiul încearcă să-şi relanseze turismul. Operatorii turistici, agențiile și asociațiile de profil fac strategii care să salveze locuri de muncă și care să aducă înapoi turiștii care ne-au dat renumele de oraș turistic de top și ne-a așezat alături de destinații de vacanță mult- râvnite din lumea întreagă.
Anul trecut, în aceeași perioadă, Sibiul vibra. 700.000 de oameni au participat la Festivalul Internațional de Teatru, un festival cu o agendă bogată în evenimente, cu artişti de excepţie din ţară şi străinătate. De asemenea, titlul de Regiune Gastronomică Europeană, acordat Sibiului, a fost un prilej pentru multe evenimente culinare. La toate acestea s-au adaugat numeroase alte manifestări culturale. Orașul era plin de turiști și nu se mai găsea niciun loc de cazare.
Anul acesta, majoritatea evenimentelor s-au anulat. Renumitul Festival Internațional de Teatru se desfășoară în mediul online iar iubitorii de teatru vizionează spectacolele din fotoliul de acasă. Sibiul a revenit la viață dar îi lipsește strălucirea de altă dată. Lipsesc evenimentele stradale, lipsesc turiștii, lipsesc oamenii care se bucură împreună.
Ce spune președintele unei asociații de turism din Sibiu
Am stat de vorbă despre acest subiect cu Alin Chipăilă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism din Sibiu, care ne-a vorbit despre noua realitate din turismul sibian.
Reporter: În ce măsură a fost afectat turismul local de pandemia de coronavirus?
Impactul crizei asupra branşei noastre este unul major. E clar că nu va fi uşor să ne revenim şi că atât pentru turişti cât şi pentru operatorii din turism vacanţele vor fi anul acesta altfel decât erau obişnuiţi. Față de anul trecut, cifrele sunt destul de slabe, ținând cont și de legăturile destul de puține cu alte țări. Abia au fost reluate zborurile spre Germania. Deocamdată, gradul de ocupare este fluctuant, este mai mare în weekend și mai slab în timpul săptămânii dar ca și medie, gradul de ocupare nu depășește 30% în județul Sibiu. În proporţie de aproape 97 la sută, capacităţile de cazare au fost închise, rămânând funcţionale doar cele care au găzduit persoane aflate în carantină sau personal medical. Costurile hotelierilor cu implementarea normelor de siguranță sanitară au dus la o creștere a cheltuielilor cu 3 – 7%. Și asta se simte, mai ales acum, după o perioadă cu încasări zero. Unii hotelieri au renunțat la jumătate din personal, fie de tot, fie i-au trimis în șomaj. Alte hoteluri și unități de cazare nu se mai deschid deloc.
Reporter: Ce ne puteți spune despre prețuri? Au crescut din această cauză?
În unele cazuri au crescut dar sunt și scăderi de prețuri pe alocuri. De asemenea, hotelierii oferă pachete speciale cu servicii extra, cum ar fi parcare gratuită, mic – dejun gratuit, sau alte astfel de beneficii care nu sunt incluse de obicei în prețul de cazare. Proprietarii de pensiuni probabil că își vor reveni mai ușor, având un număr mai mic de camere.
Reporter: De unde provin turiștii care vizitează Sibiul în această perioadă?
După măsurile de relaxare, primii turiști care au venit la Sibiu au fost din București, și din alte zone din sudul țării, din lanțul extracarpatic în general. Au început să vină și turiști străini, dar destul de puțini deocamdată. Poate după ce se vor relua toate zborurile, situația aceasta se va îmbunătăți și vom avea legături mai bune cu țările din care au venit până acum mulți turiști, în special țările în care se vorbește limba germană.
Reporter: Ce preferințe au în materie de cazare? Preferă hotelurile, pensiunile sau alte spații de cazare?
Până acum am observat o preferință în special pentru hotelurile și pensiunile din oraș dar sunt din nou căutate și celelalte destinații, care au atras și până acum turiști, și mă refer la Mărginimea Sibiului – Gura Râului, Sibiel și alte zone din jur. Anul acesta este clar că se vor vinde mai bine vacanțele de scurtă durată, în grupuri mici și mai aproape de casă, preferabil în țară. Primele forme de turism sunt cele de turism familial sau individual. Oamenii caută destinaţii care nu sunt foarte aglomerate. Din acest punct de vedere Sibiul se bucură de un bun renume. Se caută destinaţiile verzi, sustenabile, ecoturismul și turismul de calitate în general. Suntem o regiune ideală pentru plimbări şi drumeţie şi pregătim deja agenda pentru Capitala Europeană a Drumeţiei, titlu pe care Sibiul îl va deţine anul viitor. Criteriille în alegerea destinaţiei de vacanţă din acest an vor fi, înainte de toate, siguranţa sanitară, zonele neaglomerate și calitatea, preferate fiind casele şi apartamentele de vacanţă, pensiunile şi hotelurile mai mici. Dar şi acestea, ca şi hotelurile mari, vor trebui, înainte de toate, să inspire oaspeţilor sentimentul că acolo sunt în siguranţă.