VIDEO: Ovidiu Dragoman, despre Festivalul Medieval - „Probabil nu va mai avea loc la sfârșitul lunii august”
FOTO: arhivă

La finalul verii, Sibiul se întoarce, de douăzeci de ani, în vremurile medievale, unde poveștile prind viață, iar străzile pietruite sunt animate de personaje care ne duc într-o altă lume. Anul acesta, din cauza pandemiei ce a cuprins întreg globul, lucrurile atârnă pe un fir de ață. Ovidiu Dragoman, directorul Festivalului Medieval spune că, cel mai probabil, evenimentul atât de iubit de sibieni „nu va mai avea loc la sfârșitul lunii august”. 

Directorul Casei de Cultură a municipiului Sibiu și al Festivalului Medival, Ovidiu Dragoman, a declarat, în cadrul emisiunii „Interviuri pe Față”, că ediția aniversară din acest an a festivalului, cel mai probabil, nu se va desfășura la finalul lunii august, așa cum se obișnuiește de 20 de ani.

https://youtu.be/uQwgx2iAMQ0?t=831

„Nouă, instituțiilor de cultură, ni s-au retras bugetele pe programele minimale odată cu intrarea în această criză. Ar trebui să fie, într-adevăr, o ediție aniversară. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile, probabil că festivalul nu va mai avea loc la sfârșitul lui august cum este obișnuit de 20 de ani, în ultimul weekend din august. Pentru că în momentul în care vom primi înapoi bugetele, e foarte mult de lucru la un festival. Nu poți să îl organizezi în două săptămâni, nici măcar în două luni. E un efort logistic și artistic. Cu siguranță vom apela și la forte din afară să ne ajute să o scoatem la capăt, dar suntem într-o incertitudine acum. Așteptăm să vedem ce se întâmplă, așteptăm să vedem cum evoluează. Văd în ultimele zile că cresc cazurile de îmbolnăviri. E îngrijorător pentru că, dacă lucrurile evoluează așa, ne așteptăm din nou la o închidere, din nou la o stopare a activității, ceea ce va fi foarte trist și va fi o boală lungă. Așa cum e, e greu să faci planuri concrete de viitor. Suntem în stand-by, suntem pregătiți, suntem în ce privește organizarea în stadiul în care noi știm ce vrem să facem. Așteptăm doar să ni se dea și liber să facem ceea ce vrem și să ne și dea și banii. Și atunci putem antama și discuțiile cu artiștii participanți, în momentul în care avem siguranța că se va întâmpla”, a spus Ovidiu Dragoman.

În condițiile actuale, evenimentele se pot desfășura doar dacă sunt respectate mai multe măsuri. Printre acestea, amintim numărul limitat de participanți.

„(…) Sigur că nu poți să faci un festival să te adresezi unui număr de 500 de persoane. Vizavi de banii care se cheltuie nu e justificabil. E o situație de forță majoră până la urmă, nu putem să ne punem împotriva naturii, împotriva acestei boli. Putem face o ediție aniversară și la anul, nu e un capăt de lume. Noi muncim, suntem la serviciu în fiecare zi, ne pregătim, așteptăm doar semnalul, să reluăm în forță activitatea”, a mai spus directorul Festivalului Medieval.

În ceea ce privește organizarea unui festival online, Ovidiu Dragoman a declarat că „e de studiat ideea”.

„Nu știu dacă Festivalul Medieval ar prinde online. E de studiat ideea. Pe de altă parte, în perioada asta de când îmi desfășor activitatea mai mult online, mi-am dat seama că avem fani, avem urmăritori. Practic de pe tot mapamondul. Spectacolele au fost urmărite din SUA, Japonia, Australia. Probabil și din țări din care provin mulți dintre dansatorii noștri, așa încât probabil un festival de dans online ar fi o idee bună”, a mai spus Ovidiu Dragoman.

Ultima oră