În anul 2020, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu marchează o triplă aniversare: la 13 iunie, 173 de ani de învăţământ militar românesc, la 1 iulie, un secol de când funcţionează ca instituţie de învăţământ militar în Sibiu şi la 15 iulie, 25 de ani de învăţământ militar superior.
De-a lungul istoriei sale, academia a trecut printr-un proces continuu de reorganizare, modernizare şi redefinire în acord cu necesităţile impuse de evoluţiile istorice şi de procesul construcţiei naţionale. Astăzi, instituţia îmbină în mod armonios tradiţia educaţională cu atuurile modernităţii şi performanţei generate de gradul de asigurare a calităţii în activităţile didactice specifice.
Proiectarea unor politici educaţionale care să susţină, pe termen scurt şi mediu, menţinerea clasificării academiei în categoria universităţilor centrate pe educaţie, eficientizarea didacticii universitare, proiectarea curriculară conform obiectivelor educaţionale corespunzătoare competenţelor de: luptător, lider militar, specialist, educator şi cetăţean în slujba naţiunii, şi modernizarea logisticii didactice, sunt câteva dintre direcţiile de acţiune specifice componentei academice pe care ne vom concentra atenţia în viitor.
Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a pus bazele programului de relaţii internaţionale instituţionalizat, începând cu anul 2011, odată cu implementarea în cadrul acesteia a Programului Erasmus. De atunci, numărul universităţilor partenere şi cel al mobilităţilor realizate a crescut continuu, ajungând ca în prezent să avem încheiate parteneriate cu 30 de instituţii de învăţământ superior din spaţiul european şi din afara acestuia, un număr de 156 de mobilităţi outgoing şi 93 de mobilităţi incoming.
Au fost făcute eforturi susţinute de către conducerea academiei, cadrele didactice şi de cercetare, şi de către personalul logistic, pentru dezvoltarea bazei materiale a cercetării. Astfel, au putut fi planificate teme şi proiecte de cercetare realiste şi ancorate la priorităţile cheie ale sistemului militar în ansamblu şi la nevoile de cercetare proprii, cum ar fi: managementul resurselor pentru apărare, contraterorism, apărare cibernetică, securitatea mediului, îmbunătăţirea sprijinului pentru operaţiile şi misiunile NATO, optimizarea sistemelor logistice militare. Ca atare, au fost câştigate şi sunt în derulare în anul 2020, proiecte şi teme de cercetare în Planul naţional de cercetare, dezvoltare, inovare şi în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al M.Ap.N.
*** În contextul actual, marcarea acestei aniversări importante pentru instituţia noastră se va face exclusiv online, prin publicarea, în data de 13 iunie, a unor materiale video şi text pe site-ul oficial şi pagina de facebook a instituţiei cu mesaje ale membrilor comunităţii noastre millitare academice, colaboratori din ţară şi din străinătate, reprezentaţi ai administraţiei publice locale, absolvenţi aflaţi în teatrele de operaţii şi a unor personalităţi care şi-au intersectat, de-a lungul timpului, destinele cu instituţia noastră.