podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto

Momentul absolvirii este momentul la care orice elev visează luni sau poate chiar ani la rând. „Gaudeamus”-ul cântat la unison de zeci de absolvenți, părinții mândri, cu flori în mână, despărțirea de colegi. Toate acestea marchează încheierea unei etape din viață. Un lucru este sigur. Oricum ne-am raporta la absolvire, nu o putem face fără emoție. La Podcastul Ora de Sibiu am vorbit despre absolvenții de pandemie, acei elevi care anul acesta trec printr-o absolvire în izolare și pentru care nu a mai sunat ultimul clopoțel.

 

Elevii din anii terminali au încheiat anul şcolar  fără festivităţi. Premianţii nu au mai trecut pe sub podul de flori şi nici nu au mai fost chemaţi în fața colegilor pentru a li se înmâna diplomele de absolvire.

Confesiunile absolvenților sibieni

podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto
Foto: Dani Boica, 19 ani

“A fi absolvent pe timpul pandemiei este destul de dificil din multe puncte de vedere, atât pe plan educațional cât și pe plan social, dar personal încerc să mă consolez cu faptul că, această perioadă a fost o pregătire destul de bună pentru urmatoarea etapă a vieții noastre și consider că vremurile grele construiesc oameni puternici. Îmi pare rău că nu am avut ocazia de a sărbători împreună cu apropiații și colegii absolvirea, dar odată cu pauza totală am reușit să imi regăsesc o ordine personală, deci tind să cred că, în orice rău, există un bine”, spune Dani Boica, un elev din Sibiu.

podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto
Foto: Oana Gheorghică, 18 ani

 “Cum e să fii absolvent pe timp de pandemie? Ești înconjurat de incertitudine. Nu te așteptai ca ultima dată când ai plecat de la școală, să fie si ultima ta zi petrecută acolo. Timpul trece și tu începi să înveți, să te concentrezi singur acasă, pentru admitere, pentru bac. Hai sa mai fac un conspect, hai să mai încerc singură, nu e imposibil. Ai nevoie de o pauză, de aer curat, deschizi geamul, atât ai voie. Cam așa ar putea descrie orice absolvent al anului 2020 această perioadă”, povestește și Oana Gheorghică.

Roxana Oprițoiu, și ea elevă la un liceu din Sibiu, spune că, anul școlar 2019 – 2020, a fost o lecție pentru ea și colegii ei.

podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto
Foto: Roxana Oprițoiu, 18 ani

“Anul 2020?! Hmm, greu de descris. A fost un haos total, un amalgam de stări aflate în contradicție, de la stres, dezamăgire, la optimism,încredere că totul va fi bine. Nu a fost nici pe departe la fel cum îmi imaginam, lacrimi, baloane, absolvenți, îmbrățișări, strigarea catalogului și lista poate continua dar eu o consider o lecție, o lecție care ne spune să trăim clipa, căci nu se știe niciodată ce îți aduce ziua de mâine. Așadar, absolvenți ai generației 2020, sau mai bine zis “generația-n măști”, rămâneți la fel de încrezători, un viitor plin de realizări ne așteaptă!”

În podcastul Ora de Sibiu am stat de vorbă cu Tudor Moldor, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Tudor ne-a povestit că a fost marcat de această perioadă în care a fost nevoit să stea departe de colegi și de profesori.

podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto
Foto: Tudor Moldor, 18 ani

“Într-o noapte am început să plâng. Să plâng de dorul colegilor, de dorul profesorilor, de dorul festivităților, de dorul banchetului. Am parcurs cei 12 ani de școală pentru a avea acea satisfacție că am absolvit, am visat la momentul acela în care suntem aplaudați de toată școala”, spune Tudor.

podcast - confesiunile absolvenților de liceu din sibiu - speranțe și visuri spulberate de pandemie - galerie foto
Foto: Elevi ai Colegiului Național Gheorghe Lazăr din Sibiu

Festivitate de sfârșit de an școlar în mediul online

Anul acesta, festivităţile de sfârșit de an școlar au loc în mediul virtual, cu emoţii mari dar şi cu multe regrete. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a pregătit o platformă web unde orice absolvent sau profesor poate să încarce mesaje video de rămas bun. Despre acest an scolar si despre promoţia 2020 a absolvenţilor de liceu care marchează o premieră în istoria învăţământului modern, am stat de vorbă și cu Alexandru Dumbravă, inspectorul scolar general din Sibiu.

“Dragi absolvenți ai Sibiului, educația este lumina vieții, lumina care ne poate scoate din întunericul în care ne putem naște sau în care, adesea, suntem atrași precum într-un vârtej.(…) Finalul acestui an școlar ar trebui să însemne pentru voi nu doar un sfârșit de ciclu educațional,  ci și începutul unei noi călătorii în care porniți știind cât de prețioasă este viața voastră. Voi sunteți importanți. Gândurile voastre contează. Ideile voastre contează. Visele voastre contează. Aveți potențial pentru a fi măreți. Aveți, în ființa voastră, potențialul de a vă ridica deasupra oricărui obstacol. Aveți puterea și forța de a fi victorioși în orice situație. Sunt mândru de fiecare dintre voi iar, când veți păși mai departe pe drumul vostru, eu știu că vor păși niște învingători.

Absolvirea unui ciclu de învățământ, despărțirea și noul drum, rochia de banchet, tunelul de flori, toate ne par departe acum, în aceste zile. Dar, considerați că nimic nu este pierdut, ci doar amânat, păstrat, ca tot ceea ce este mai bun, pentru final. Gaudeamus igitur. Credeți in victoria binelui, iar ea va veni. Credeți în Omenie și Umanitate, iar ele vor dăinui. Și mai credeți că noi toți, adulții, vom face tot posibilul pentru a vă ajuta să visați și să zburați.

Niciodată să nu vă opriți din a crede în voi, niciodată să nu vă opriți din a vedea binele din lume, niciodată să nu ezitați în a vă opri o clipă pentru a-l ajuta pe cel aflat în nevoie. Voi contați. Vocea voastră contează.  Aveți curaj și trăiți mereu în lumină”, este mesajul transmis de inspectorul Alexandru Dumbravă, înainte de vacanță.

Acesta i-a invitat pe scriitorul Radu Vancu și pe preotul Constantin Necula la un ultim curs virtual.

“Cum elevii de a VIII-a și a XII-a nu au parte de o zi a absolvirii comme il faut, Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general al județului Sibiu, a avut o idee tare frumoasă: să le facem una online. Sigur, nu una așa cum ar fi trebuit să fie, ba chiar departe de asta – dar una în care să le spunem totuși cât ținem la ei & cât ei respectăm – și că suntem alături de ei în zilele astea complicate, al căror greu ele & ei îl duc. Așa că ne-a invitat pe părintele Constantin Necula și pe mine să spunem lucrurile astea, alături de el, în câteva cuvinte – un mic dialog de 30-40 de minute, căruia i-am spus “Totul va fi bine”. Un curs festiv, să zicem”, a scris, pe pagina sa de socializare, scriitorul Radu Vancu.

Mai multe mesaje, imagini și fotografii, găsiți și pe platforma www.absolventi-sibiu.ro.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu