senzor de monitorizare a calității aerului la sibiu - europarlamentarul nicolae ștefănuță îl instalează
FOTO: arhivă

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță a anunțat că va instala senzori de monitorizare a calității aerului la birourile sale din Sibiu și Cluj-Napoca. senzor de monitorizare a calității aerului la sibiu - europarlamentarul nicolae ștefănuță îl instalează

„Împotriva României a fost deschisă procedura de infringement pentru încălcarea legislației europene în ceea ce privește calitatea aerului, iar autoritățile locale și naționale nu s-au arătat preocupate de îmbunătățirea reală a situației. România a fost trimisă în judecată pentru nerespectarea în mod „sistematic și persistent” a valorilor-limită zilnice și anuale pentru concentrațiile de PM10. Mai mult, România a fost condamnată recent, pe 30 aprilie, de Curtea de Justiţie a UE, pentru aerul poluat din Capitală din perioada 2007-2016.

De cele mai multe ori, măsurătorile oficiale nu sunt relevante, deoarece aparatele care colectează datele pentru Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) sunt puține și deseori disfuncționale pe perioade lungi de timp. Mai mult de jumătate dintre stațiile RNCMA nici măcar nu raportează valori pe parametrul de nanoparticule de 2.5 și 10 microni (PM2.5 și PM10), care sunt exact parametrii ce reprezintă problema majoră a calității aerului din România.

Dreptul la un mediu curat este un drept european al cetățenilor români; de accea, la birourile mele locale vom monitoriza poluanții din aer precum benzenul și pulberile în suspensie PM10 și PM 2.5. Cetățenii români au dreptul să știe ce fel de aer respiră”, a declarat Nicolae Ștefănuță.

Prezența nanoparticule de 2.5 și 10 microni în aer cauzează anual peste 12.000 de morți în România.

Măsurătorile în timp real ale senzorului de la biroul europarlamentarului Nicolae Ștefănuță de pe str. Turnului din Sibiu pot fi urmărite la adresa: https://www.uradmonitor.com/?open=1600013B

Alți doi senzori vor fi montați și la biroul europarlamentar al lui Nicolae Ștefănuță din Constanța și la cel din Craiova, care urmează a fi deschis în următoarele luni.

Ultima oră

Comentariul meu