se fac înscrieri la grădinițele din județ - ce trebuie să știe părinții preșcolarilor

Au început înscrierile online la grădiniță a copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ. În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate mai multe criterii de departajare.

Potrivit programului publicat de Ministerul Educației și Cercetării, în vederea cuprinderii în învățământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11 – 31 august.

„În municipiul Sibiu sunt disponibile 351 locuri la grupa mare, 129 de locuri în limba germană și două locuri la limba maghiară, 465 de locuri la grupa mijlocie, din care 159 de locuri în limba germană și trei locuri la limba maghiară și 1.291 de locuri la grupa mică, din care 140 de locuri la limba germană și trei locuri la locuri maghiară.

În municipiul Mediaș sunt disponibile 96 locuri la grupa mare, din care 16 de locuri în limba germană și un loc la limba maghiară, 78 de locuri la grupa mijlocie, cu 33 de locuri în limba germană și 268 de locuri la grupa mică, din care 53 de locuri la limba germană și șase locuri la limba maghiară”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Criteriile generale de departajare

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

se fac înscrieri la grădinițele din județ - ce trebuie să știe părinții preșcolarilor

Criterii specifice de departajare

Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 29 mai 2020, nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri.

Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Înscrieri transparente în grădinițe

Orarul înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

Unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru soluționarea diferitelor situații legate de reînscriere/înscriere în unitățile de învățământ preșcolar, ISJ/ISMB vor consilia și sprijini părinții, ținând cont de interesul educațional al copilului.

Inspectoratul școlar trebuie să se asigure că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, condițiile organizatorice și logistice necesare.

Ultima oră

Comentariul meu