Mai mulți patroni de restaurante din România au început să aplice așa numită „taxă COVID-19”, după modelul țărilor din Vest sau SUA.
Taxa este practicată în SUA, dar a fost preluată și de o serie de ţări europene, spre exemplu Danemarca, scrie Digi24.
Patronul restaurantului care şi-a taxat clienţii cu 5 lei – taxa COVID-19 – a declarat pentru economica.net: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”.
Administraţia Naţională de Administrare Fiscală spune că taxa nu are niciun suport legal. „Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat pentru sursa citată surse ANAF.
Sursa: Digi24