teste covid obligatorii pentru bolnavii care se internează la județean - nu sunt gratuite pentru toată lumea
Foto: Getty Images

Toți bolnavii care se internează la Spitalul Județean Sibiu trebuie să facă testul COVID. Acesta este decontat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, numai pentru bolnavii care se internează în regim de urgență. Toți ceilalți bolnavi trebuie să îl plătească din propriile buzunare.

Teste COVID gratuite doar pentru urgențe

Spitalul Județean face teste Covid gratuite numai pentru urgenţele medicale. Cei care sunt programați la operaţii chirurgicale sau pentru alte intervenţii medicale, trebuie să plătească.  În judeţul Sibiu, Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Militar fac teste contra cost, cu 280 de lei.

teste covid obligatorii pentru bolnavii care se internează la județean - nu sunt gratuite pentru toată lumea

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, spune că, cheltuielile cu testele COVID nu pot fi susținute din bugetul public.

“Din bugetul public nu pot fi susținute aceste teste, deoarece nu apar în procedurile stabilite de către Direcția de Sănătate Publică. Doar acelea sunt costuri pe care le putem susține din bani publici”, a precizat Daniela Cîmpean.

Conducerea SCJU cere decontarea testelor COVID

Liliana Coldea, actualul manager al spitalului Județean spune că s-au făcut demersuri pentru ca acest tip de analiză să fie cuprinsă în contractul – cadru cu CJAS.

”Toți pacienții care se internează efectuează testul PCR. Pentru urgențe și cazurile care nu se mai pot amâna, acest test se recoltează în cadrul Unității de primiri urgențe. Pentru cazurile care sunt programabile, dar care nu doresc să își mai amâne cu o lună sau două tratamentele, atunci pentru această categorie trebuie plătite testele. Costul per total este destul de ridicat, iar această analiză nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Am făcut adrese către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, solicitând ca acest tip de analiză să se includă în contractul-cadru ca analiză decontată”, spune Liliana Coldea, managerul spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu