Șase ani de la moartea lui Ilie Vonica - Imperiul Polisano, descompus bucată cu bucată
Foto: Business Magazin

În urmă cu 6 ani, pe 3 iunie 2014, Sibiul era zguduit de vestea că omul de afaceri Ilie Vonica și-a pus capăt zilelor. Acesta și-a făcut ordine în afaceri înainte să moară și a lăsat familiei o scrisoare de adio de cinci pagini în care și-a explicat gestul extrem.

Suicidul celui mai bogat om din Sibiu

Arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat pe proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, să îşi ia viaţa. Cel puțin asta reiese din scrisoarea de cinci pagini găsită, în urmă cu șase ani, în locuinţa sa din Sibiu. Potrivit unor surse judiciare, în scrisoare, acesta i-a cerut iertare soţiei, i-a spus acesteia că a iubit-o foarte mult şi că, ştiind că este mult mai puternică decât el, o roagă să aibă grijă de fiica lor.

Miliardarul sibian nu a suportat situația în care se afla familia sa și s-a aruncat pe 3 iunie 2014 de pe terasa vilei sale, de la opt metri înălțime. Omul de afaceri, în vârstă de 59 de ani, a murit ulterior la spital, din cauza rănilor suferite.

Citește și: https://www.oradesibiu.ro/2014/06/03/video-cum-l-au-gasit-pe-vonica-medicii-de-la-smurd-imediat-dupa-sinucidere-politia-face-ancheta/

Cum s-a descompus, bucată cu bucată, marele grup farmaceutic Polisano

Condus cu mână de fier de antreprenorul Ilie Vonica, afacerea Polisano s-a dovedit extrem de fragilă în absența sa. La doi ani de la moartea omului de afaceri, imperiul medicamentelor clădit de acesta și afacerile din jurul său, au început să se clatine.

Șase ani de la moartea lui Ilie Vonica - Imperiul Polisano, descompus bucată cu bucată

Astfel, colosul farmaceutic care în perioada sa de glorie rula afaceri anuale de sute de milioane de euro și avea 2.000 de angajați, a fost vândut bucată cu bucată din cauza datoriilor. Familia Vonica a rămas la final cu câteva zeci de milioane de euro, bani cash, iar investitori precum Medlife, Sensiblu și Grampet au împărțit diviziile valoroase ale afacerii dezvoltate de medicul ginecolog Ilie Vonica.

Dacă ne întoarcem în 2014, ideea unei achiziții a Polisano sau vânzarea unor acțiuni era practic imposibilă. Polisano era unul dintre principalii jucători ai pieței de servicii medicale și distribuție de medicamente, cu o cifră de afaceri, de peste 294 de milioane de euro și un profit net de circa 1,6 milioane de euro. În 2017 însă, lanțul de clinci și spitalul Polisano mai aveau o cifră de afaceri de puțin peste 17 milioane de euro.

Tranzactia dintre Polisano și Medlife s-a perfectat la trei ani dupa ce fondatorul Polisano și-a pus capăt zilelor.

Medlife a cumpărat în 2017 divizia de servicii medicale a Polisano, respectiv patru clinici cu laboratoare proprii situate în Bucureşti şi Sibiu, un spital privat în Sibiu, un centru de fertilizare in vitro şi cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Divizia consemnase anul trecut o pierdere netă de aproape un milion de euro la afaceri de 17,6 mil. euro, în timp ce datoriile ajungeau la circa 25 mil. euro.

Pe lângă banii încasați din vânzarea principalelor linii de business ale Polisano, familia Vonica a mai rămas cu lanțul de 20 de farmacii Polisano Pharma din Sibiu. Loredana Vonica este farmacistă și coordonează această afacere. În plus, au mai rămas niște active imobiliare care erau ipotecate pentru susținerea lanțului de farmacii, a spitalului și a fabricii și care au fost eliberate după vânzarea acestora din urmă. Printre acestea nu se numără și scheletul hotelului proiectat în fața gării CFR din Sibiu, care a fost preluat de EximBank în contul datoriei și scos la licitație.

Cei care l-au cunoscut pe Ilie Vonica spun că era un om excepțional, un profesionist desăvârșit și un familist convins.

 

 

Ultima oră