prima zi la terasă - sibienii au stat la coadă la fast - food și la cafea

Ziua de 1 Iunie, Ziua Copiilor, a coincis anul acesta cu prima zi în care s-au deschis terasele, după relaxarea restricțiilor impuse de autorități din cauza epidemiei de Coronavirus.

Cum a fost prima zi la terasă

Mulți sibieni au făcut coadă la cofee-shop-urile preferate din Piața Mare și de pe Bălcescu, în timp ce alții au ales să stea pe terasele deschise din centru, în ciuda vremii capricioase din acest început de vară.

Accesul clienților pe terase a fost permis doar în anumite condiții. Patronii de terase sunt obligați să dețină un registru în care sunt trecuți toți clienții și timpul pe care aceștia îl petrec pe terasă. La primele ore, clienților li s-a cerut să prezinte buletinul la intrare, însă după prânz și la orele serii, toată lumea era mai relaxată și, pe cele mai multe terase, clienții erau rugați doar să își dea numele și un număr de telefon. Clienții nu au încotro și se supun noilor reglementări.

Ospătarii i-au servit echipați cu mănuși și măști de protecție, conform regulilor. Au fost însă și cazuri izolate, cand aceștia nu au mai rezistat și și-au tras măștile sub bărbie.

“A fost bine. Cred că, în mare s-au respectat regulile. Am mai văzut și ospătari și vânzători care purtau masca sub bărbie dar acestea au fost excepții”, a constatat luni seară, clientul unei terase din centrul orașului.

prima zi la terasă - sibienii au stat la coadă la fast - food și la cafea

Copiii le-au cerut părinților meniuri fast-food de ziua lor

Părinții au profitat de această zi pentru a-și scoate copiii la o plimbare sau la o înghețată.

La un fast – food de pe Nicolae Bălcescu a fost coadă toată ziua iar curierii au livrat meniuri pentru copii în tot orașul, în ciuda ploii mărunte.

“Astăzi am avut 43 de comenzi. Acum mă duc cu 4 meniuri pentru copii în Gușterița. Chiar și așa în ploaie. Oamenii mămâncă și când plouă”, ne-a spus angajatul unei firme care făcea, luni, livrări la domiciliu cu bicicleta.

prima zi la terasă - sibienii au stat la coadă la fast - food și la cafea

Foarte activi au fost ieri și cerșetorii și vânzătorii ambulanți, care își fac veacul prin centrul orașului. Aceștia s-au plimbat cu mâna întinsă printre mesele de la terase, mai ales că acum distanța dintre scaune este mult mai mare. Un copil care vindea cărți de rugăciuni, se lăuda că, numai ieri, a câștigat câteva sute de lei.

“E bine că s-au redeschis terasele. Am făcut 600 de lei de dimineața și până acum (n.r. – luni, ora 18.30)”, ne-a spus vesel copilul, care nu avea mai mult de 10 ani.

Reguli și norme obligatorii la redeschiderea teraselor

Potrivit noilor reguli, pe terase trebuie să fie stabilite circuite de mers la toaletă, astfel, încât persoanele din interior să intre în contact pentru cât mai puțin timp. Fiecare masă trebuie să aibă meniul propriu și oliviera proprie, transferul între mese fiind interzis. Mai mult, între mese, este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1.5 metri, iar numărul de clienți la o masă este limitat. Trebuie să se evite pe cât posibil interacțiunea fizică între clienți. Se stabilește un număr de maximum 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 m între persoane. Excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu

Terasele care nu au locuri la masă, nu pot fi deschise, deoarece se interzice consumul de produse în picioare.

Ultima oră

Comentariul meu