Localitățile din Sibiu unde apa nu e potabilă - Oamenii o beau fără să știe că e contaminată
FOTO arhivă

În peste 800 de comune din România apa nu este potabilă. Oamenii o beau fără să știe că este contaminată și își pun, astfel, din cauza nepăsării autorităților, sănătatea în pericol. Sibiul nu stă mai bine decât alte județe din țară la acest capitol. În continuare sunt zeci de localități în care nu există nici măcar rețea de apă. Totodată, în unele localități racordate la rețea, apa este contaminată și nu este bună de băut.  

Jurnaliștii de la Recorder prezintă, într-o investigație jurnalistică, harta apei contaminate din satele din România. Harta e realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de DSP (în cursul anului 2019). O evaluare corectă a apei presupune însă teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea acesteia poate fi influențată de o mulțime de factori. Astfel, informațiile adunate de Recorder, deși extrase din surse oficiale, sunt în primul rând un reper, nu un verdict.

Apă contaminată în mai multe localități din Sibiu

Potrivit jurnaliștilor de la Recorder, localitățile din Sibiu unde apa este contaminată sunt: Tilișca, Săliște, Gura Râului, Orlat, Axente Sever, Șeica Mare, Vurpăr, Sadu, Turnu Roșu, Porumbacu de Jos, Cârța, Bruiu, Ațel și Alma.

În aceste localități, o mulțime de indicatori de potabilitate, cum ar fi nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi, au înregistrat depășiri. Chiar dacă aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitățile respective este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită, ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețelele respective poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

De exemplu, la Șeica Mare, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: nitriti, amoniu, clor rezidual liber. În Vurpăr, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli, enterococi, clor rezidual liber, amoniu, numar de colonii la 37 grade. În Gura Râului, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli. La Sadu, conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: amoniu, culoare, turbiditate.

Potrivit datelor indicate pe hartă, localitățile unde apa era potabilă în 2019 sunt: Tălmaciu, Poplaca și Dumbrăveni.

Localitățile din Sibiu unde apa nu e potabilă - Oamenii o beau fără să știe că e contaminată
FOTO: Captură Recorder

Zeci de localități unde rețeaua de apă lipsește

Situația este și mai copleșitoare: Multe localități sunt racordate la rețele care livrează apă contaminată pe post de apă potabilă, și tot la fel de multe localități nu sunt măcar racordate la apă curentă.

Localitățile din județul nostru în care, în anul 2019, nu exista rețea de apă sunt: Blăjel, Dîrlos, Hoghilag, Târnava, Brateiu, Laslea, Biertan, Moșna, Valea Viilor, Micăsasa, Șeica Mică, Mihăileni, Iacobeni, Meghindeal, Brădeni, Chirpăr, Alțâna, Slimnic, Ludoș, Apoldu de Jos, Poiana Sibiului, Roșia, Jina, Cristian, Rîu Sadului și Boița.

Cine trebuie să verifice dacă apa e potabilă și cine trebuie să anunțe cetățenii

Operatorii de apă (firme private sau primării) trebuie să monitorizeze periodic calitatea apei. Aceștia refuză, în multe cazuri, să facă analize de potabilitate, profitând de faptul că amenzile pentru încălcarea acestei legi sunt, oricum, foarte mici. În acest caz, mai rămân Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) pe care legea apei potabile le însărcinează să facă la rândul lor analize periodice ale apei din fiecare rețea, ca o plasă de siguranță pentru cazurile în care operatorii ignoră acest lucru. În mod normal, aceste analize făcute periodic de DSP-urile din țară, ar trebui comunicate imediat populației. Potrivit Recorder, reprezentanții DSP-urilor spun că ei nu pot face altceva decât să comunice rezultatele primăriilor, acestea fiind responsabile să-i înștiințeze pe cetățeni.

Prin Legea apei potabile, statul român este obligat să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată. În zonele rurale, aceste analize ale apei impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Sursa: Recorder

Ultima oră

Un răspuns la “Localitățile din Sibiu unde apa nu e potabilă – Oamenii o beau fără să știe că e contaminată”