Turul Sibiului ar putea fi prima competiție internațională de după pandemie
FOTO: Dragoș Dumitru

Turul Sibiului, programat în noul calendar stabilit de UCI în perioada 2-5 iulie, ar fi primul concurs sportiv internaţional care se desfăşoară pe teritoriul României după pandemia de coronavirus. Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că organizarea acestuia depinde de decizia autorităţilor.

Turul Sibiului s-ar putea organiza. Sportivii străini ar putea fi nevoiți să stea în carantină 14 zile

Federaţia Română de Ciclism a trimis o adresă la Ministerul Tineretului şi Sportului în care solicită o poziţie privind organizarea Turului Sibiului şi condiţiile în care acesta se poate desfăşura. Principala problemă a federaţiei este legată de faptul că sportivii străini ar fi nevoiţi să stea în carantină 14 zile înainte de participarea la competiţie.

„Organizatorii (n.r. – Clubul Sportiv Sibiu Sport Project) sunt pregătiţi, dar acum aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor. Noi am depus la Ministerul Tineretului şi Sportului o cerere pentru că anul acesta avem în calendarul UCI trei competiţii internaţionale, Turul Sibiului, Turul Ţinutului Secuiesc şi Turul României. Aşteptăm o poziţie oficială din partea MTS să ne spună dacă putem sau nu să organizăm, în ce condiţii şi aşa mai departe. Dar deocamdată nu avem niciun răspuns. Este nevoie de un aviz al autorităţilor pentru că vin ciclişti din străinătate, nu poţi să îi aduci aici să stea 14 zile în carantină. Turul Sibiului ar fi prima competiţie sportivă internaţională găzduită de România după pandemie. Şi, în acelaşi timp, ar fi prima competiţie din circuitul internaţional de ciclism. Ar fi ceva spectaculos să se desfăşoare. Eu am văzut câteva cereri de participare, la Turul Sibiului vor concura 14-15 echipe a câte 7 sportivi fiecare, din 15-20 de ţări. Şi-au anunţat prezenţa echipe importante… adică echipa lui Mathieu van der Poel (n.r. – Alpecin-Fenix), apoi Astana, Jumbo-Visma, Lotus Cycling Team, Israel Start-Up Nation, Bora… deci cereri sunt, dar depinde de ce spun autorităţile române. Doresc să vină în România nişte echipe foarte puternice care în alte condiţii nu ar fi venit. Dar acum fiind sezonul foarte scurt toţi cicliştii sunt înfometaţi să concureze, să participe cât mai mult pentru a intra în formă cât mai repede. Şi cred că şi în Turul României vom avea o participare foarte puternică din acelaşi motiv”, a spus Novak pentru AGERPRES.

„Eu sper ca Turul Sibiului să se desfăşoare. Îmi doresc ca după 15 iunie să se renunţe la carantinare (n.r. – pentru persoanele care vin din străinătate), pentru că România se aliniază în principiu cu ceea ce se întâmplă afară, pentru că, de exemplu, Italia dă drumul la graniţe la început de iunie. Aşa că noi sperăm ca din 15 iunie să nu mai fie nevoie de carantinare în ţară, iar la începutul lui iulie Turul Sibiului să poată fi organizat. Bineînţeles, cu anumit restricţii, pentru că sigur că nu vor fi eliminate total”, a adăugat el.

Preşedintele FRC aşteaptă un răspuns de la Ministerul Tineretului şi Sportului

„Cred că un răspuns vom primi în prima săptămână din luna iunie. Riscul cel mai mare dintre cele trei de a nu se organiza este Turul Sibiului, pentru că este primul şi este la limită, ca să spun aşa. Aşteptăm un răspuns de la MTS, care sunt sigur că aşteaptă la rândul lui o poziţie oficială de la Ministerul Sănătăţii şi tot aşa. E complicată situaţia”, a afirmat oficialul FRC.

În afară de Turul Sibiului, România mai are programate în noul calendar UCI alte două competiţii, Turul Ţinutului Secuiesc ( 4-8 august) şi Turul României (8-13 septembrie).

„Sperăm ca la sfârşitul acestei luni reglementările impuse de autorităţi să fie mai lejere. La început de luna iunie o să vedem ce facem şi cu Turul Ţinutului Secuiesc şi Turul României, pentru că e nevoie de 2 luni pentru organizare. Organizarea oricărei competiţii va fi mult mai dificilă de acum încolo, însă noi suntem oarecum într-o poziţie norocoasă pentru că avem contract de sponsorizare cu Auchan pe cinci ani. Aşa că fondurile pentru organizarea Turului României vin o parte dinspre MTS şi o parte din această sponsorizare. Însă dacă în România va fi carantinare în luna august şi totul va fi dificil din cauza acestei pandemii, atunci vom lua o decizie normală de a renunţa. Adică decât să cheltuim o grămadă de bani, mai bine organizăm Turul României anul viitor. Deci şi asta e o discuţie. E multă incertitudine şi e foarte greu să vorbim acum”, a mai declarat Eduard Novak.

Turul Sibiului, cursă de categoria 2.1, este prima cursă din noul calendar internaţional de şosea anunţat, la 20 mai, de Uniunea Ciclistă Internaţională, reformat şi comprimat după izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Ediţia a zecea a Turului Sibiului se va desfăşura în perioada 2-5 iulie, după ce competiţiile cicliste au fost suspendate până la data de 1 iulie.

Sursa: Agerpres

Ultima oră