Un cartier rezidențial exclusivist, cu vile care vor avea vedere direct spre crestele Munților Făgăraș, se va construi, la Cristian, într-o zonă atipică.
În Sibiu s-a construit, aproape până la saturație, în Șelimbăr și în Calea Cisnădiei dar cum terenurile disponibile s-au cam epuizat, dezvoltatorii își îndreaptă acum atenția spre alte zone.
Nu mai e un secret pentru nimeni că, în ultimii ani, cartierele rezidențiale nou-construite sunt ca ouăle cu surprize. Au un ambalaj atractiv dar ascund tot felul de probleme, pe care locatarii le descoperă abia după ce se mută în casă nouă.
Ultima ofertă pe piața imobiliară locală este un cartier nou-nouț ce va fi ridicat în Cristian. Vilele ce vor fi construite aici au vedere la Munții Făgăraș și ar putea fi visul oricărui om îndrăgostit de natură. Din păcate însă, cel mai probabil, viitorii locatari, în loc să se bucure de priveliște, se vor plânge de mirosul insuportabil și de muște.
Anul trecut, prin modificarea Planului de Urbanism General, în urma unui studiu de impact asupra sănătății publice, Primăria și Consiliul local al comunei Cristian au redus distanța minimă obligatorie de protecție sanitară, față de perimetrul unei ferme de păsări cu peste 10.000 de capete, la mai puțin de jumătate, respectiv de la 1000 de metri cât prevede legislația, la 435 de metri.
Această reglementare urbanistică, a permis apoi aprobarea unui Plan Urbanistic Detaliu, care prevede “construirea de locuințe P + 2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilitati”.
„Se încalcă aria de protecție sanitară a fermei”
PUD-ul a trecut de faza de avizare și se pare că nimic nu va putea împiedica dezvoltatorul imobiliar să construiască, spre nemulțumirea administratorilor fermei avicole.
„Se încalcă aria de protecție sanitară a fermei, stabilită prin PUG al comunei Cristian. Nu suntem de acord cu realizarea proiectului imobiliar și nu suntem răspunzători de soluționarea eventualelor sesizări care pot surveni de la cetățeni sau cu realizarea din fonduri proprii a unor investiții impuse de autorități, având în vedere faptul că, funcțiunea dominantă a zonei este pentru activități agrozootehnice, iar funcțiunile complementare admise sunt cele de construcții aferente activităților agrozootehnice, sedii administrative, comerț, alimentație publică, spații verzi, servicii diverse, nepoluante”, a scris Ioan Popa, președintele Consiliului de administrație al Transavia SA, într-o sesizare transmisă Primăriei Cristian și Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.
Cum explică autoritățile
Tot în proximitatea terenului pe care se va construi cartierul rezidențial, se află și Depozitul Ecologic, adică groapa de gunoi care deservește inclusiv municipiul Sibiu. Primarul din Cristian, Ioan Seuchea spune că aceasta se află la o distanță de protecție sanitară chiar mai mare decât cea stabilită prin Ordinul 119/2014.
În ceea ce privește distanța față de aeroportul din Sibiu, primarul spune că, atunci când s-a întocmit PUG-ul, s-au primit avizele necesare și de la Autoritatea Aeronautică Civilă.
În demersul de aprobare a PUD-ului, Primăria a solicitat dezvoltatorului, prin certificatul de urbanism, avize de la DSP, Inspectoratul Teritorial de Mediu și Autoritatea Aeronautică Civilă. Prin urmare, Primăria Cristian consideră că apropierea celor trei obiective, existente în zonă, nu sunt un factor de risc pentru sănătatea populației.
„În temeiul reglementărilor documentaţiei de urbanism nr. 23/2014, faza PUG, aprobată prin hotărârea Consiliului local Cristian nr. 43/23.04.2019 si HCL 86/29.10.2019, zona supusa dezbaterii publice spre aprobare PUD identificata in CF nr. 103621 este propusă ca și zonă pentru locuințe și servicii. Deși această zonă se afla în zona de protecție a fermei avicole Transavia, în procedura de aprobare a PUG-ului comunei Cristian a fost realizat un studiu de impact prin care se diminuează zona de protecție față de fermă. În avizul obținut de la Direcția de Sănătate Publică se specifică faptul că Planul Urbanistic General poate fi actualizat din punct de vedere al expunerii la poluanții fizici și chimici și se precizează exact distanțele între zonele de locuit, existente și propuse și ferma avicolă SC Transavia SA. Funcționarea fermei Transavia nu va fi afectată deoarece reducerea distanței de protecție este avizată atât de Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, spune Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian.
Localnicii sunt surprinși
Vestea că noul cartier se va construi între groapa de gunoi și ferma avicolă îi surprinde pe localnici.
„Se va ajunge ca în Băneasa unde oamenii și-au construit case la capătul pistei din aeroport și acum se plâng de zgomotul pe care-l fac avioanele”, ne-a spus Vasile M., un localnic din Cristian.
„I-auzi! Faci un cartier rezidențial, încasezi milioane de euro din vânzarea apartamentelor,. (…) La noi, cu bani se poate orice”, crede Mioara D., o altă localnică.
Am cerut un punct de vedere și firmei care va construi în zonă însă, până la ora publicării articolului, nu am primit nici un răspuns.
Sunt genul de om care citeste comentariile pentru amuzament si nu m-am putut abtine sa nu rad la cel facut de asa-zisul „mintescurta”. Cand folosesti cuvintele precum „mic, manechin si deghizat” nu observi ca te ascunzi dupa un simplu pseudonim? Data viitoare lasa un comentariu pe facebook pentru ca restul cititorilor sa isi faca o idee daca insul ce acuza este credibil.
Linkul de mai jos este dedicat celor care fac comentarii si se „deghizeaza” sub forma unui nume „mic”.
Nu va faceti probleme nu e un „virus”, este o poza de pe platforma pinterest.
https://ro.pinterest.com/pin/409757266074695888/?nic_v1=1a467hWxa7vPoIudPzrOEx5%2BAEFSAoe3kjK3QtiDmXtVf3jdLo8%2BfixJJVx0m6n1HD
este vorba de proiectul celor de la CBS Bauwentwicklung?
haha, s-au pus prietenii constructorului si ai primarului la postat comentarii. Radu, Andrea, Buni, stergeti-va la gura, ca miroase! 😉
Pai de asta, de „grija” caprei vecinului, nu merge nimic cum trebuie in tara asta.
Suntem atat de inveninati de ura si de invidie ca nu precupetim nici un efort si nici un mijloc sa dam in cap vecinului care poate, vrea , si stie sa faca ceva deosebit.
Nu-i asa ca e mai bine si mult mai sanatos sa locuiasca toata lumea pe Calea Cisnadiei ?…..
Da’ de ce sa infloreasca Cristianul ??
Si, de ce sa avem un cartier rezidential adevarat la intrarea in Sibiu !??
Mai bine e sa ramanem cu cainii care mor de drum lung, si cu prostii care mor de grija altora !
Vai de noi …
Cristianul e cea mai faina comuna din jurul Sibiului ! Sunt cei mai faini oameni si cel mai bun primar. Aici tot ce se face se face si pentru oameni. Cred ca sunt ceva interese ascunse de a nu se dezvolta. Din start articolul e scris dintr-o perspectiva cred eu gresita. Iar locatia unde se construieste e superba. Daca s-ar face case acolo as fi primul. Nu exista in Sibiu nici o locatie similara ! Sa fie asta problema ?? mh…
Ar trebuie sustinut aces peoiect, mai ales ca investitia e in propriul lui teren….poate asa il mananca falimentu’ si scapam de acest cioban numit impropriu primar
Noi localnicii nu suntem deloc surprinsi, asa cum scrieti in articol,pentru simplul motiv ca s-a aprobat Cartierul rezidential si in PUG-ul din 2003 cand nu functiona Transavia in zona.
Noi localnicii suntem nerabdatori sa vedem cartierul construit pt.ca locatia este intr-adevar de vis si o sa fie o mandrie pt.noi.
eu locuiesc de 7 ani in Cristian, probabil mai aproape decat se va face cartierul si culmea nici o referinta la oameni din Cristian sau Ruscioari care trebuie sa suporte mirosurile… si vorba aia de cand Cristianul pe lumea asta…