salvează vieți, cot la cot cu medicii - ziua internațională a asistenților medicali sărbatorită și la sibiu

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, pe 12 mai. La Sibiu, asistenții medicali sărbătoresc prin muncă.

Florence Nightingale a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra în anul 1860, realizând astfel primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

La Sibiu, asistenții medicali au sărbătorit prin muncă. Mulți dintre ei, în secții dificile din Spitalul Județean.

„Nu pot să spun că am sărbătorit. Sărbătorim prin muncă așa cum știm noi. Noi nu ne permitem să greșim pentru că e vorba de vieți omenești, orice greșeală costă scump. Acum e mai greu decât ne era până acum. La noi, la Județean, s-au schimbat multe de când a început pandemia. E greu dar e și frumos când oamenii care pleacă sănătoși acasă, îți strâng mâna și îți mulțumesc. Asta e răsplata noastră”, spune Alina, o asistentă din Sibiu.

„Am sărbătorit puțin pe secție. Nimic deosebit. Ne-am urat putere de muncă între noi. Nu avem o meserie ușoară dar ne place. Ne oferă multe satisfacții. Nu de natura materială, desigur”, a povestit râzând și Elena.

„Le doresc colegilor mei putere să treacă peste perioada asta, mai grea ca oricând. Deja am reușit multe împreună. Cu ajutorul sibienilor care respectă regulile de distanțare, vom trece cu bine și peste epidemia de COVID. Da, a fost greu pentru noi. Orele petrecute cu măști pe față, cu mănuși, nu sunt ușoare”, spune și Adela, o altă asistentă din Sibiu.

Celebrarea din acest an este specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali.

Ultima oră

Comentariul meu