Guvernul a adoptat un proiect de lege cu măsurile care ar putea intra în vigoare în starea de alertă

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Autoritățile vor ca România să intre în stare de alertă, după încheierea stării de urgență. Avocatul Poporului a constestat starea de alertă la Curtea Constituțională.

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile care vor fi aplicate pe durata stării de alertă.

Potrivit proiectului, se vor putea face în continuare angajări în domeniul medical fără concurs, pe durata stării de alertă, masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise – în magazine, la locul de muncă, în transportul public, iar slujbele religioase vor putea fi desfășurate cu condiția menținerii distanțării sociale, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență. 

CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență și de a avea la dispoziție toate instrumentele pentru a-i feri pe români de riscul îmbolnăvirii”, a spus Orban, cu referire la decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută prin care amenzile majorate au fost declarate neconstituționale.

Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență care a fost instituită de președinte. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus Orban.

El a precizat că a fost aleasă varianta proiectului de lege pentru a se asigura că Guvernul va avea la dispoziție instrumentele necesare.

Decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplină legitimitate pentru a putea menține restricții absolut necesare am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a mai spus Orban.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că scopul legii este „protejarea sănătății cetățenilor”.

Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care sa organizeze efectuarea unor activități economice astfel încât sănătatea cetățenilor să fie protejată. Proiectul are o parte generală. E vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. E un proiect flexibil. Partea substanțiala a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI. Proiectul, dacă va fi aprobat de Guvern, va merge către Parlament”, a spus ministrul Justiției.

Ludovic Orban i-a cerut de asemenea ministrului de Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu orice modificare va fi necesară la acest proiect de lege, în condițiile în care CCR dezbate joi, 15 mai contestația făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber, la starea de urgență.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că, după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit foarte ulte idei, propuneri sau observații și că că lista finală de măsuri va fi aprobată săptămâna aceasta.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat sâmbătă la prânz, măsurile de relaxare. Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică